Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2016

Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa ;)

Obraz
Mam awokado, które uwielbiam, a które potrzebuje jednak nieco podkręcenia smaku. Lubię awokado z pomidorem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, albo z octem balsamicznym. I mam granat. Nie nie będzie wybuchu. Będzie dużo orzeźwiających kuleczek z wnętrza tego owocu. I mam dziś apetyt na sałatkę i owocowe smaki. Szukając inspiracji w magazynie o kuchni bliskowschodnie Darna znalazłam rewelacyjny przepis, doskonale łączący produkty i smaki: Sałata z awokado i owocami cytrusowymi. Potrzebujemy: - sałatę ulubioną podartą na kawałki - pomarańczę obraną ze skórki i białych powłok i pokrojoną na plasterki - awokado obrane i pokrojone na plasterki   - 2-3 łyżki ziaren owocu granatu - garść posiekanego świeżego koperku Na cytrusowy dressing: - 1/2 filiżanki świeżego soku z pomarańczy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki octu np. jabłkowego - 2 łyżki świeżego soku z cytryny - 1/2 łyżeczki cukru lub melasy owocowej - większa szczypta soli - nieco czarnego p

Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity

Obraz
Halloumi (halumi) to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Oryginalnie sporządzany z mieszanki dwóch rodzajów mleka - owczego i koziego. Możliwy składnik to również mleko krowie. Jest włóknisty, ma lekko słodki, mleczny smak. Podobny do sera mozzarella. Biały, elastyczny, błyszczący miąższ, "chrzęści" w zębach. Ze względu na wyższą od innych serów temperaturę topnienia świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania.  Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania tej ekspresowej, lekkiej przekąski np. na śniadanie. Proponowane danko jest też sposobem na zagospodarowanie chleba, który niezjedzony nieco podsechł. W takich zapiekankach znów będzie pyszny. Potrzebujemy: - krążek  pity  o średnicy 23 cm - ok 80 g  sera halloumi - pomidor - natka pietruszki Wykonanie: Pitę pokroić na trójkąty, każdy otworzyć, do środka włożyć 2 plastry sera halloumi, 2 plastry pomidora, pietruchę.  Zapiec po obu stronac

Pieczona cieciorka z przyprawami

Obraz
Chrupiąca, aromatyczna przyprawami przekąska - zdrowa, jak żadna inna. Pieczona cieciorka.  Ponieważ cieciorka jest bogata w białko i błonnik, przekąskę taką można bezkarnie się zajadać bez poczucia winy :). Jeśli szukasz zdrowej przekąski dla dzieci zamiast czipsów i innych prażynek - to jest TO. Taka pieczona cieciorka to nie tylko przekąska - doskonale sprawdzi się do sałatek albo jako posypka do zupy ulubionej. Mniam. Składniki (porcja dla 1-2 osób) - puszka cieciorki 400 g - łyżka lub dwie oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki papryki grubo mielonej lub inne ulubionej - 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku - 1/3 łyżeczki soli - inne zioła ulubione: np. tymianek, suszone liście kolendry, zioła prowansalskie Przygotowanie: Cieciorkę wysypać z puszki do miseczki, przepłukać, odsączyć najpierw na sicie a następnie osuszyć np. na ręczniku papierowym. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Wyłożyć osuszoną cieciorkę pojedynczą warstwą na blaszce, posolić, spryskać oliw