Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2013

Kuchnia arabska, cz. 2 - regionalna różnorodność

Obraz
Było już o historii kuchnia arabskiej, a dziś w cyklu poznawania naszej ulubionej kuchni od zaplecza - trochę o jej różnorodności. Zapraszam do lektury 2 odcinka serii :) Kuchnia arabska - regionalna różnorodność Kuchnia arabska nie jest kuchnią jednorodną. Ze względu na bardzo rozległy obszar, który zajmują kraje arabskie, kuchnia tych krajów różni się od siebie. Decydują o tym m.in. położenie geograficzne, zasoby naturalne, historyczne przebiegi szlaków handlowych, kuchnie państw sąsiednich. Jest wiele potraw, które możemy zjeść w większości państw arabskich. Będą się najprawdopodobniej różniły nieco smakiem ze względu na wykorzystanie innych przypraw, ale ich skład i sposób przygotowania będzie podobny. W kuchni arabskiej znajdziemy również potrawy charakterystyczne tylko dla jednego kraju, ba - nawet regionu czy miasta. Kuchnię współczesnego świata arabskiego można opisać charakteryzując główne obszary, na których kuchnia ta ma wiele wspólnych cech. Kraje Lewantu Kuc

Serdecznie. Słodko. Truskawkowo :)

Obraz
Przepis na ciastka bardzo mało arabskie. Przyznaję się bez bicia. Ale są tak urocze, tak proste w wykonaniu, że nie mogłam nie podzielić się przepisem. Świetna propozycja na np. niedzielne śniadanie dla dzieci, dla ukochanej osoby. Na deser na koniec romantycznej kolacji. Prosto, szybko, kilka składników... A jaki efekt! :) Inspiracja: tutaj Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500 g kilka truskawek nutella lub inny ulubiony krem łyżka cukru do posypania Wykonanie Z ciasta, foremką lub nożem wykrawamy kształt serdeczny. W połowie serduszek wykrawamy mniejsze. Na serduszkach pełnych, na środku, rozsmarowywujemy nożem nutellę lub inny krem czekoladowy (albo inny ulubiony). Z truskawki odcinamy szypułkę w taki sposób, by powstał kształt zbliżony do serca. Tak odszypułkowaną truskawkę kroimy na pół, a z połówki odcinamy gruby plaster. Serce posmarowane nutellą przykrywamy sercem z otworem serdecznym ;) Widelcem "umoczonym" w mące przygniatamy brzegi c

Ciasteczka - arabskie kwiatki

Obraz
Tak do końca to właściwie nie wiadomo czy te kwiatki, czy pomysł na te ciasteczka pochodzi z krajów arabskich... Ale fakt użytych w przepisie składników pozwala na nazwanie ich właśnie w ten sposób. Bo składniki arabskie są, a jakże. Przede wszystkim pasta daktylowa. Składnik również innych arabskich wypieków (np. ciasteczek ma'amoul) jest szalenie wdzięcznym dodatkiem do ciast i deserów. Zdrowym i smacznym. Daktyle są doskonałą przekąską, zawierającą wiele witamin, wapń, potas i naturalną słodycz, którą mogą spożywać diabetycy. Pasta z daktyli powstaje przez zmielenie podsuszonych owoców daktylowych i odparowanie masy. Świetna do ciast, ale też do jedzenia w postaci ciągutki dla łasuchów :)  Do ciastek kwiatkowych potrzebujemy ponadto ciasto francuskie. Nie ukrywam, że wykorzystałam kupne, bo tak szybciej i prościej. I dodatki do masy daktylowej - orzechy (u mnie pistacje i orzechy nerkowca), masło klarowane, mleko lub śmietankę, wodę różaną lub wodę pomarańczową. A