niedziela, 1 lutego 2015

Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem

Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.


Pytacie czasem co można zrobić z melasy, którą np. w prezencie dostaliście a nie jest to zbyt popularny produkt w Waszej kuchni.
Melasy owocowe mają tę zaletę, że zwykle są dość słodkie. Melasa w czystej formie to zagęszczony sok z owoców, żadnych sztucznych dodatków. Np. melasa daktylowa (oprócz tego, że przepysznie smakuje wymieszana z tahini) może z powodzeniem zastąpić miód czy syrop klonowy. Zresztą często spotykam się z określeniem >miód daktylowy< zamiast melasa.
W ramach wykorzystania otwartego słoika melasy daktylowej w naszym piekarniku właśnie siedzi ciasto, do którego dodałam melasę daktylową zamiast miodu i cukru. Oprócz tego mąka żytnia zamiast pszennej, płatki owsiane, pistacje, płatki migdałowe, jabłka, cynamon. Samo zdrowie i dieta. 
Ciasto w tym wykonaniu jest średnio słodkie, dlatego polaliśmy je melasą również po wierzchu, na talerzyku. 

Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko pokroić w kostkę, zasypać cynamonem. Mąkę, płatki, proszek wymieszać w miseczce.
W rondelku rozpuścić masło, dodać melasę, jajko i mleko. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Połączyć z suchymi składnikami na jednolitą masę, bez grudek. Dodać jabłko. Wyłożyć do formy keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Piec ok 45-50 min. w temp. 170 st. Po 30 min pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, by płatki migdałów pozostały złote.


Wyjąć z piekarnika, wystudzić, pokroić na kawałki, polać melasą i zjadać!
Saha ła hana!
Smacznego :)
Źródło inspiracji: strona mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. świetne ciacho, na pewno by mi smakowało! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale on wygląda w środku! Chcę taki :D Zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń