środa, 4 maja 2016

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Kuchnia arabska to zdrowe i apetyczne jedzenie. Pełne smaku i aromatów pochodzących z przypraw oraz samego sposobu przygotowania dań. Istotnym elementem kuchni arabskiej, oprócz smaków i aromatów jest również sposób podawania dań - apetyczne kąski na wielu miseczkach, talerzykach, by każdy przy stole miał dostęp do dania ulubionego.



Arabskie gospodynie mają dużo cierpliwości. Pani domu siedzącą nad tacą pełną ryżu i wybierającą z niej ciemne ziarenka nienadające się do ugotowania. Cierpliwie, pomalutku, ziarnko po ziarnku. Pamiętam Arabki na suku warzyw w Damaszku - stoisko z pietruszką zieloną. Ponad metrowe sterty pietruszkowych gałązek na stołach a tuż obok panie cierpliwie odrywające od tych gałązek listki, układające listek na listku i siekające taki stosik na drobniutko. Bo tuż obok piętrzyła się sterta posiekanej pietruszki, po którą przychodzili amatorzy sałatki tabbouleh, której głównym składnikiem jest drobniutko posiekana zielona pietruszka właśnie. 

Pamiętam spotkanie pań przygotowujących świąteczne maamoule - ciasteczka nadziewane pastą z daktyli lub orzechami. Każde ciasteczko przygotowywane w specjalnej drewnianej foremce taabeh następnie było precyzyjnie ozdabiane specjalnymi szczypczykami, których ruchy tworzyły misterny wzór na każdym ciasteczku.


Przygotowywanie jebra - maleńkich gołąbków, nadziewanie warzyw (dla licznej, wielopokoleniowej rodziny), przygotowywanie wielkich słojów makdousów - malutkich bakłażanów nadziewanych orzechami, papryką i czosnkiem i kiszonych w oliwie - to zajęcia, którym z wielkim oddaniem oddawała się damasceńska ciocia Amine, mistrzyni kuchni. To od niej uczyliśmy się gotować tradycyjne arabskie potrawy. Tą wiedzą i pasją dzielimy się z miłośnikami arabskich smaków i aromatów, którzy trafiają do naszego sklepu czy na bloga.

Kuchnia arabska jest bardzo bogata. Każdy arabski kraj, naród, pustynne plemię ma swoje tradycje kulinarne, swoje potrawy. Kuchnia arabska to nie tylko szawarma w bułce z kapustą - nota bene danie z polskiej budki ma zazwyczaj niewiele wspólnego z prawdziwym arabskim jedzeniem.


W kilku poprzednich wpisach dzieliliśmy się z Wami naszą pasją związaną z kuchnią ulubioną - kuchnią Bliskiego Wschodu. Dziś ostatni odcinek cyklu - o konkretnych, popularnych arabskich daniach, których przygotowanie może stać się świetnym pretekstem do wspólnego gotowania i biesiadowania na arabską nutę.    

Poniżej kilka dań, które możemy określić wizytówką kuchni arabskiej. Są to potrawy popularne, chętnie jedzone na sukach czy barach lub w restauracjach, gdzie całymi rodzinami przychodzi się na posiłek. Dania, które nietrudno będzie przyrządzić w domu karmiąc rodzinę i znajomych potrawami z arabskim smakiem i aromatem. 




Danie wegetariańskie. Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jest sos tahini - doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.




Pietruszka rządzi;) Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Sałatka najczęściej serwowana w swej czystej postaci - z pietruszką, pomidorem, cebulką. Ale spotkacie również tabbouleh z dodatkowymi składnikami - z soczewicą, z kurczakiem, z tuńczykiem, z cieciorką, z owocem granatu. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.
Przyznam, że kiedyś nie lubiłam zielonej pietruchy. Twarda, czepiała się do podniebienia. Do czasu, kiedy pierwszy raz, nieco na siłę, zjadłam tabbouleh w Syrii. Tamta pietruszka była miękka i soczysta, i oddawała pełnię swojego smaku. Sekretem uzyskania takiego efektu jest posolenie posiekanej pietruchy, wygniecenie i pozostawienie na chwilę by zmiękła i puściła sok.  



Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Podawana jako dip, przystawka, jako dodatek do mięsnych dań, do falafela. Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podajemy hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)


Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno. Konieczny dodatek soku z cytryny lub limonki nadający jebra charakteru.



Przygotowanie jebra wymaga nieco cierpliwości ale jaki efekt! Kolejne danie jakże charakterystyczne dla arabskiej kuchni (ale również doskonale znane i lubiane w kuchni greckiej czy ormiańskiej).

CDN.

ps. Jeśli macie swoje propozycje dań, które w tym zestawieniu powinny koniecznie się znaleźć, bardzo proszę o podzielenie się sugestiami. Moja lista ma jeszcze sporo pozycji, ale może o czymś zapomniałam, czegoś nie wiem. Zapraszam!

5 komentarzy:

  1. hmmmm Już tęsknię. Tabbouleh, falafel, hommos, shawarma i garlic rządzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często gotuję "po arabsku". Uwielbiamy kubby, szakriji ( mówimy na to danie "laban emmu"), fryki z ryżem i kurczakiem obsypane smażonymi migdałami... Jest jeszcze dużo innych dań, bez których po prostu nie da się żyć! Lata spędzone w Aleppo zrobiły swoje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym posmakowała takich oryginalnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jebra - jadłam. Mam znajomych, którzy zaserwowali to jedzenie. Ale tak średnio mi podeszło. Może kwestia przyzwyczajenia. :)

    OdpowiedzUsuń