niedziela, 1 maja 2016

Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką

Kolacja z bakłażana, sałatka do pracy - bardzo smaczne danie wegetariańskie.



Potrzebujemy:
  • dwa średniej wielkości lśniące zdrowe bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • pół filiżanki oliwy
  • sól, pieprz
  • pęczek pietruszki
  • średnia cebulka
  • sok z połowy cytryny




Wykonanie:
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na plastry. Osypać solą i pozostawić by puściły sok. Taki zabieg pozbawia bakłażana charakterystycznej goryczy. po ok. 0,5 godz. odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Poukładać na kratce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować z obu stron sosem z oliwy i rozgniecionych ząbków czosnku. Piec w średniej temperaturze do momentu gdy bakłażan stanie się ładnie złoty i miękki. Zdjąć lub delikatnie odkroić skórę jeśli twardawa. Bakłażan pokroić na kawałki, dodać drobno pokrojoną cebulkę, pokrojoną zieloną pietruszkę. Polać sosem z oliwy, czosnku i cytryny. Zjadać z warzywami, np. pomidorami. 
Kolacja z bakłażana, sałatka do pracy - bardzo smaczne, szybkie danie.
Smacznego! Saha ła hana :)



2 komentarze:

  1. ewidetnie moje klimaty :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też:) Prosto i smacznie. I do tego zdrowo. Pozdrawiam!

      Usuń