Sałatka na upalne dni z dresingiem ulubionym

W te nieznośne upały, w charakterze obiado-kolacji jadamy takie sałatki.
Bazą jest sałata - dowolna, ulubiona jej odmiana. A na wierzchu - co się nawinie ;)
Na tej ze zdjęciu jest króciutko na patelni, na odrobinie masła klarowanego prażone plasterki cukinii i piórka cebuli. Ćwiarki pomidorów, rzodkiewka w kostkę, oliwki czarne (uwielbiam je). Zielenina - tu liście mięty. (Ale pasuje i pietrucha, i kolendra, i bazylia, i koperek, i co tam mamy pod ręką.) I mięso z indyka, może być z grilla albo z patelni grillowej, albo ze zwykłej. Zamarynowane wcześniej lub nie, w zależności ile mamy czasu na stworzenie sałatki.
Każdy może stworzyć swoją ulubioną kompozycję z kilku składników.
Na koniec trzeba polać to wszystko sosem sałatkowym ulubionym. I podawać. Z bagietką, z grzanką czosnkową, z chlebem arabskim, albo np. razowym. Smakuje wyśmienicie. Kieliszek białego, chłodnego wina doskonale dopełnia całości.
Taka sałatka może być codzienną obiadokolacją, ale może być także lunchem. Może być również wykwintną kolacją podaną w blasku świec. A przygotowaną w 15 minut ;)
Mój ulubiony sos, dressing do sałatek to:
- ząbek lub dwa czosnku ubite w moździeżu z 1/5 łyżeczki soli, do tego pieprz czarny, może być nieco słodkiej papryki. Sok wyciśnięty z połowy niedużej cytryny, 1/3 łyżeczki musztardy francuskiej, pół łyżeczki miodu. Wszystko to ucieramy w moździeżu do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie, pomalutku dolewamy dobrą oliwę z oliwek, tak by sos się nie zwarzył, a zemulgował do postaci kremu. Krem pięknie osiądzie na składnikach sałatki, a nie spłynie na dno naczynia jak woda. Na koniec można dodać nieco letniej wody, jeśli sos będzie za gęsty (cały czas ucierając).
Inny wariant - zamiast cytryny i musztardy - duża łyżka melasy z granatów. Wówczas też mniej miodu, do smaku, by sos nie był za słodki. Ten sos powinien mieć wyraźnie czosnkowo, kwaśno, słodkawy smak, orzeźwiający. Dodanie posiekanych, świeżych ziół uczyni go jeszcze smaczniej doskonałym.
Saha ła hana! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu