Ciasto z mąki żytniej z melasą i jabłkiem

Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko pokroić w kostkę, zasypać cynamonem. Mąkę, płatki, proszek wymieszać w miseczce.
W rondelku rozpuścić masło, dodać melasę, jajko i mleko. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Połączyć z suchymi składnikami na jednolitą masę, bez grudek. Dodać jabłko. Wyłożyć do formy keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Piec ok 45-50 min. w temp. 170 st. Po 30 min pieczenia można ciasto przykryć folią aluminiową, by płatki migdałów pozostały złote.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, pokroić na kawałki, polać melasą i zjadać!
Saha ła hana!
Smacznego :)
Źródło inspiracji: strona mojewypieki.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Kousa mahshi (kusa mahszi) - cukinie faszerowane mięsem i ryżem

Sos tahini - najpopularniejszy w arabskiej kuchni