Ciasto z mąki żytniej z melasą i jabłkiem
Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.

Składniki:
- Jabłko średniej wielkości
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g płatków owsianych
- 150 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 100 g melasy daktylowej (pasuje też winogronowa czy z morwy)
- 75 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, temp. j.w.
- garść pistacji niesolonych, które można zastąpić dowolnymi orzechami
- płatki migdałów na posypkę
Przygotowanie:
Jabłko pokroić w kostkę, zasypać cynamonem. Mąkę, płatki, proszek wymieszać w miseczce.
W rondelku rozpuścić masło, dodać melasę, jajko i mleko. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Połączyć z suchymi składnikami na jednolitą masę, bez grudek. Dodać jabłko. Wyłożyć do formy keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Piec ok 45-50 min. w temp. 170 st. Po 30 min pieczenia można ciasto przykryć folią aluminiową, by płatki migdałów pozostały złote.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, pokroić na kawałki, polać melasą i zjadać!
Saha ła hana!
Smacznego :)
Źródło inspiracji: strona mojewypieki.com
Komentarze
Prześlij komentarz