Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami
Piękne dynie na straganach się pysznią i w ogródkach. Ponieważ chłopcy zażyczyli sobie posiadanie dyniowych strachów w domu, ze światłem świeczki przez upiorne zębowe i oczne otwory, dnia pewnego miałam w kuchni sporo dyniowego miąższu. Szukałam pomysłu na ciekawe danie z dyni z arabską nutą. Bardzo lubimy zupę dyniową. Więc pomysł wyklarował się dość szybko. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadał zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogacił smak, a grzanki z chleba arabskiego okazały się być świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa była doskonale sycąca.
Składniki dla 5-6 osób
- ok. 1 kg dyni
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 3-4 strączki kardamonu
- ok. 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 placki chleba arabskiego khobez
- 1 garść pestek dyni
Przygotowanie
Dynię pokroić w 1-2 cm kawałki, odstawić. Posiekać cebulę i czerwoną paprykę w drobniutką kosteczkę. W brytfannie lub na patelni rozgrzać masło klarowane (lub olej) wyłożyć cebulę i paprykę i zmiękczyć mieszając. Dodać pokrojoną dynię i przysmażyć (ok. 10 min.) mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać rosołem i zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Do zmiksowanej mieszanki dodać opłukaną czerwoną soczewicę, rozgniecione strączki kardamonu, sól i przyprawę, i gotować na małym ogniu ok. 30 min. (Zupa na etapie dodawania soczewicy nie może być za gęsta bo ten składnik jeszcze bardziej zupę zagęści. W razie potrzeby dodać wody lub rosołu).
W czasie gdy zupa pyrka w garnku rozgrzać piekarnik do temp. ok. 180-200 st. C. Krążki chleba arabskiego pokroić ostrym nożem w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Wysypać równomierną warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor (mniej więcej 10 min.).
Na suchej patelni uprażyć ziarna dyni mieszając, by się nie przypaliły.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą w miseczkach posypaną grzankami i uprażonymi ziarnami dyni. Pyszna, jesienna, doskonale rozgrzewająca zupa.
Saha ła hana!
Smacznego :)
Swietnie wyglada! Na jesien nie ma jak zupa z dyni :)
OdpowiedzUsuńTeż jesteśmy fanami tej zupy! A z arabską nutą lubimy tym bardziej ;) pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńO kurczę ! Wasz blog jest niesamowity i taki ...pyszny :P!
OdpowiedzUsuń