niedziela, 21 kwietnia 2013

Paluchy z ciasta youfka

Nasze dzieci uwielbiają paluchy, które w prosty i szybki sposób można przygotować z gotowego ciasta youfka (yufka). Z nadzieniem lub bez niczego. Kilka składników i trochę czasu na zwijanie ruloników. Można zaprosić dzieciaki do zabawy w gotowanie. Tu nie da się niczego popsuć ;)


Ciasto (chleb) youfka, yufka to ciasto z mąki pszennej, wody i soli. Wałkowane w cienkie placki i wypiekane w specjalnych piecach, potem podsuszane i przechowywane do dalszego użycia. Półprodukt do przygotowania dań głównie w kuchni tureckiej. Przed użyciem ciasto należy nieco nawodnić przez rozpylenie wodnej mgły lub przykrycie płatów ciasta wilgotną ściereczką.
Youfka to baza do przygotowania np. potrawy o nazwie borek - jest to rodzaj zapiekanki w różnej formie, nadziewanej mięsem, serem warzywami. Dania z ciasta youfka mogą być przygotowywane w piekarniku lub na głębokim tłuszczu.

Oczywiście ciasto youfka można przygotować w domu. Ale męczący proces wałkowania dość skutecznie może zniechęcić do tego zadania i znacznie wygodniej jest sięgnąć po gotowy produkt - ciasto youfka w płatach w arabskie.pl :)

A paluchy z youfki oprócz tego, że uwielbiają je dzieci, świetnie nadają się na przekąskę na spotkania ze znajomymi czy dodatek do czystych zup.

Składniki


Przygotowanie
Ciasto wyjąć z opakowania i zostawić na kilkanaście minut pod wilgotną ściereczką.
Pociąć na dowolne kształty. U mnie były to prostokąty wielkości ok. 25 x 15 cm.
(Ważne by ciasto, z którym aktualnie nie pracujemy leżało pod ściereczką, by nie wysychało).
Każdy prostokąt cieniutko posmarować rozpuszczonym masłem, położyć plasterek sera żółtego i zrolować dość ciasno w postać palucha. Inny wariant - na posmarowanej masłem powierzchni rozsypać ziarna czarnuszki, sezamu czy inne przyprawy. Zamiast samego masła można przygotować masło z dodatkiem pogniecionego czosnku - otrzymamy aromatyczne paluchy czosnkowe. Krem chrzanowy również świetnie się sprawdzi.
Dla dzieci można przygotować paluchy z... nutellą lub innym kremem czekoladowym czy orzechowym. Nie używamy wówczas masła do smarowania ciasta. Krem wystarczy.


Zwinięte paluchy układamy na blasze na papierze do pieczenia i po wierzchu smarujemy rozpuszczonym masłem. Posypujemy ulubioną posypką - te wytrawne grubą solą, czarnuszką, sezamem. Te na słodko posypką kolorową lub grubym cukrem.


Pieczemy ok 15-20 minut w temp. ok 170-180 st. C do uzyskania złotego koloru paluchów.
Pyszna, chrupiąca, delikatna przekąska dla dużego i małego - mniam.



Saha ła hana!
Smacznego :)


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz