piątek, 29 kwietnia 2016

Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity

Halloumi (halumi) to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Oryginalnie sporządzany z mieszanki dwóch rodzajów mleka - owczego i koziego. Możliwy składnik to również mleko krowie. Jest włóknisty, ma lekko słodki, mleczny smak. Podobny do sera mozzarella. Biały, elastyczny, błyszczący miąższ, "chrzęści" w zębach. Ze względu na wyższą od innych serów temperaturę topnienia świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania. Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania tej ekspresowej, lekkiej przekąski np. na śniadanie.
Proponowane danko jest też sposobem na zagospodarowanie chleba, który niezjedzony nieco podsechł. W takich zapiekankach znów będzie pyszny.

Potrzebujemy:
- krążek pity o średnicy 23 cm
- ok 80 g sera halloumi
- pomidor
- natka pietruszki







Wykonanie:
Pitę pokroić na trójkąty, każdy otworzyć, do środka włożyć 2 plastry sera halloumi, 2 plastry pomidora, pietruchę. Zapiec po obu stronach na suchej patelni grillowej, na średnim ogniu. Do ciepłych kanapek włożyłam więcej zielonej pietruszki. 


Przekąska świetnie smakuje np. z sałatką z rzodkiewki. Nasza rzodkiewka to duża odmiana klasycznej rzodkiewki, więc pokroiłam ją w grubsze słupki. Dodałam garść szczypiorku, sporo posiekanej zielonej pietruszki, miętę suszoną, (lub świeżą gdy dostępna), sól, pieprz, sok z cytryny i oliwa. Ożywcza i bardzo wiosenna sałatka


Smacznego! Saha ła hana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz