Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa ;)
Mam awokado, które uwielbiam, a które potrzebuje jednak nieco podkręcenia smaku. Lubię awokado z pomidorem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, albo z octem balsamicznym. I mam granat. Nie nie będzie wybuchu. Będzie dużo orzeźwiających kuleczek z wnętrza tego owocu. I mam dziś apetyt na sałatkę i owocowe smaki. Szukając inspiracji w magazynie o kuchni bliskowschodnie Darna znalazłam rewelacyjny przepis, doskonale łączący produkty i smaki:
Sałata z awokado i owocami cytrusowymi.
Potrzebujemy:
- sałatę ulubioną podartą na kawałki
- pomarańczę obraną ze skórki i białych powłok i pokrojoną na plasterki
- awokado obrane i pokrojone na plasterki
- 2-3 łyżki ziaren owocu granatu
- garść posiekanego świeżego koperku
Na cytrusowy dressing:
- 1/2 filiżanki świeżego soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu np. jabłkowego
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru lub melasy owocowej
- większa szczypta soli
- nieco czarnego pieprzu
Składniki sosu wymieszać (ja wrzucam wszystkie do słoiczka, zakręcam szczelną zakrętką, energicznie potrząsam do połączenia się składników). Sałatę ułożyć w dużej misce, na niej pozostałe składniki sałatki. Tuż przed podaniem polać dressingiem.
Smacznego :)
Saha ła hana!
Foto: Darna Magazine
O, jak dobrze, że znów jesteś! Mam nadzieję, że ścieżki życia stały się proste i niewyboiste. Trochę martwiłam się o Was...
OdpowiedzUsuńA sałatka wspaniała, taka soczysta i pełna smaków. Dziękuję!
Dziękuję za przywitanie :) Ścieżki życia, jak to ścieżki życia, czasem kręte ;)
UsuńPostaram się już intensywniej znów być. Zapraszam do mnie niezmiennie.