Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa ;)

Mam awokado, które uwielbiam, a które potrzebuje jednak nieco podkręcenia smaku. Lubię awokado z pomidorem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, albo z octem balsamicznym. I mam granat. Nie nie będzie wybuchu. Będzie dużo orzeźwiających kuleczek z wnętrza tego owocu. I mam dziś apetyt na sałatkę i owocowe smaki. Szukając inspiracji w magazynie o kuchni bliskowschodnie Darna znalazłam rewelacyjny przepis, doskonale łączący produkty i smaki:
Sałata z awokado i owocami cytrusowymi.

Potrzebujemy:
- sałatę ulubioną podartą na kawałki
- pomarańczę obraną ze skórki i białych powłok i pokrojoną na plasterki
- awokado obrane i pokrojone na plasterki  
- 2-3 łyżki ziaren owocu granatu
- garść posiekanego świeżego koperku

Na cytrusowy dressing:
- 1/2 filiżanki świeżego soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu np. jabłkowego
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru lub melasy owocowej
- większa szczypta soli
- nieco czarnego pieprzu

Składniki sosu wymieszać (ja wrzucam wszystkie do słoiczka, zakręcam szczelną zakrętką, energicznie potrząsam do połączenia się składników). Sałatę ułożyć w dużej misce, na niej pozostałe składniki sałatki. Tuż przed podaniem polać dressingiem. 
Smacznego :)
Saha ła hana!

Foto: Darna Magazine

Komentarze

  1. O, jak dobrze, że znów jesteś! Mam nadzieję, że ścieżki życia stały się proste i niewyboiste. Trochę martwiłam się o Was...
    A sałatka wspaniała, taka soczysta i pełna smaków. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przywitanie :) Ścieżki życia, jak to ścieżki życia, czasem kręte ;)
      Postaram się już intensywniej znów być. Zapraszam do mnie niezmiennie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu