Baklawosernik


Baklawosernik - ciasto, które w jednej postaci łączy dwa desery - baklawę i sernik. Na spodzie z ciasta fillo i orzechowej warstwy, warstwa kwaskowatego sernika, a na to pyszny toping z orzechów w cytrynowo miodowym syropie. Od pierwszego wejrzenia, od pierwszego widelczyka, ciasto to stało się jednym z naszych ulubionych....

Korzystałam z przepisu tastemade.com i oryginalne proporcje podaję poniżej, choć w trakcie przygotowania wprowadziłam pewne modyfikacje, o których napiszę później.

Forma tortownica ok. 23 cm

SKŁADNIKI

Spód

12 arkuszy ciasta filo

12 łyżek masła, najlepiej klarowanego, roztopionego

2 kubki* pistacji niesolonych

2 kubki orzechów włoskich

Szczypta soli

Na sernik:

3 kubki serka śmietankowego zmielonego

1/2 kubka miodu

3 duże jajka

2 łyżeczki wanilii

1 łyżeczka soku z cytryny

Do polewy:

1 kubek miodu

1/2 kubka wody

1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy

1/4 kubka pistacji posiekane

1/2 kubka orzechów włoskich, posiekane

Skórka i sok z 2 cytryn

*/ kubek to ok. 250 ml

INSTRUKCJE

Zrób spód ciasta: Wyłóż 23 cm formę papierem do pieczenia. Odłóż na bok.

Pracując szybko i pojedynczo, posmaruj masłem arkusz ciasta filo i złóż na pół, posmaruj masłem i jeszcze raz złóż na pół. Ostrożnie umieść w formie tak by kawałek ciasta wystawał na zewnątrz formy. Powtarzaj, aż forma zostanie całkowicie pokryta ciastem filo i użyjesz 8 łyżek masła. Wstaw do lodówki. (Na stronie https://www.tastemade.com/videos/baklava-cheescake znajdziesz film pięknie ilustrujący jak krok po kroku wykonać baklawosernik).

W misce robota kuchennego wyposażonego w ostrze zmiel pistacje i orzechy włoskie do grubej, przypominającej piasek, tekstury. Wlej pozostałe stopione masło i sól, i wymieszaj, aby połączyć składniki. Wyłóż na spód formy wyłożonej filo i włóż do lodówki, aż zrobisz sernik.




Zrób sernik: Rozgrzej piekarnik do 165-170 stopni C.

W dużej misce ubij ser śmietankowy (ja użyłam sera sernikowego z wiaderka), aż będzie puszysty. Dodaj miód. Dodawaj jajka pojedynczo, aż się połączą. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.

Wlej sernik do formy na orzechy i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 45 minut, aż sernik będzie zrumieniony. Pozostaw w piekarniku, ostudź przez ok. 1 godzinę. Ustaw w lodówce na 4 godziny lub na noc, aby całkowicie schłodzić.



Zrób polewę: w małym rondlu połącz miód, wodę i wodę z kwiatów pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i zredukuj źródło ciepła. Gotuj wolno przez około 15 minut, aż polewa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia na około 40 minut. Wymieszaj orzechy włoskie i pistacje, odstaw, aż sernik będzie gotowy.

Po schłodzeniu sernika usuń formę. Polej górę sernika polewą, rozłóż orzechy równomiernie po powierzchni sernika. Ciasto będzie smaczne przechowywane do 5 dni w lodówce.




=====

Przygotowując mój baklawosernik zużyłam mniej masła i mniej miodu niż podane w przepisie. Do pisatacji i orzechów włoskich dodałam łuskanych migdałów. Mój sernik siedział w piekarniku dłużej niż mówi przepis oryginalny - ok. 1 godz. 20 min. Po tym czasie masa serowa była ciągle dość płynna ale pięknie się zestaliła po wystygnięciu.

Powodzenia i smacznego! :)

Komentarze

  1. Mialam zaszczyt i przyjemność degustowac ten przepyszny wypiek!!! Kubki smakowe oszalały!!! Jestem pod wrażeniem połączenia smaków. Że tak powiem- NIEBO W GĘBIE! ��������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za pochlebstwa wszelkie :) Polecam się na przyszłość <3

      Usuń
  2. Wow! Ciasto wygląda bardzo interesująco, ciekawi jesteśmy jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma innego wyjścia jak upiec i sprawdzić. Naprawdę warto :)

      Usuń
  3. Jeśli jest takie pyszne, jak wygląda to rzeczywiście "niebo w gębie" :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu