Melasa granatowa. I nie chodzi o kolor :)

Zainspirowana pytaniem Klienta o marynatę do mięsa, zachęcam Was do spróbowania, ba! do zaprzyjaźnienia się z melasą z granatów. Produkt dostępny w handlu to zredukowany sok z granatu do postaci melasy (melasa granatowa, melasa z owoców granatu, dbs rman, دبس رمان) cudownie nadaje się do marynowania mięsa, np. przed położeniem na grilla.
Wystarczy niewiele przypraw - ja dodaję oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek, mieszankę 7 przypraw, nieco soli i czarnego pieprzu i już.
Melasa granatowa też bardzo dobrze sprawdzi się bezpośrednio na mięsie jako glazura. Kwaśny i bardzo delikatnie słodki smak melasy doskonale komponuje się z procesem przygotowania mięsa - oprócz nadawania smaku, kwasowość z melasy zmiękcza włókna mięsa.
Melasę z granatów możemy użyć również do innych zastosować - jako dodatek do herbat i napojów. Masz ochotę na domowo przygotowany napój bez zbytniej słodyczy? Zmieszaj melasę z granatów bezpośrednio z wodą gazowaną. To pyszny i orzeźwiający napój!
Melasa granatowa dla mnie jest obowiązkowym dodatkiem do dressingów do sałat. Świetnie zastępuje inne kwaśne dodatki - sok z cytryny czy octy. A kwasowatość jest głębsza.


Melasy używam również do polania upieczonych w piekarniku warzyw (można melasę wymieszać z oliwą z oliwek i np. z utartym czosnkiem, będzie aromatyczniej).
Używam melasy granatowej do marynowania ryb :).
Dodaję ją do... pomidorowej :) I innych dań, w których kwaskowatość jest pożądana. A kwaskowatość melasy jest głęboka i zabarwiona innymi nutami, co daniom tym tylko przydaje na smaku i atrakcyjności. Zatem - do leczo, do bigosu, do bobu i bobiku, do sosu pomidorowego, do mashi (warzywa faszerowane w sosie pomidorowym, np. z miętą).

Zastosowań tyle, ile kucharek. Spróbujcie koniecznie!
Saha ła hana! Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu