Hommos blahme. Czyli hommos z mięsem


Propozycja na sute śniadanie. Lub kolację. Danie świetnie sprawdzi się również jako jedna z przekąsek na wieczorku arabskim z przyjaciółmi.

Hommosu (hummusu), czyli  pasty z cieciorki, nie trzeba specjalnie reklamować. Danie - przekąska, jedno z najpopularniejszych w kuchni arabskiej. Świetne w wersji podstawowej. Dodatek przysmażonego mięsa wzbogaci smak hommosu i samą potrawę uczyni bardziej sytą.  


Składniki

Porcja hommosu przygotowanego wg tego przepisu

10-15 dag mięsa mielonego lub mięsa pokrojonego bardzo drobno
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płaska przyprawy ras el hannout
1 czubata łyżka orzeszków pinii
sól do smaku
papryka czerwona słodka sproszkowana do dekoracji dania
duża szczypta kuminu zmielonego
3-5 łyżek oleju lub czubata łyżka masła klarowanego (lub mieszanka tych tłuszczów) 

Przygotowanie

Orzeszki pinii uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni, przesypać do miseczki, odkładając łyżeczkę orzeszków do posypania dania.

Mięso przysmażyć na tłuszczu, dodać poprojoną drobno cebulkę i rozgnieciony lub drobiutko posiekany czosnek. Doprawić solą i przyprawą ras el hannout (lub inną ulubioną, lub tylko solą i pieprzem). Mięso powinno być uprażone a cebulka zeszklona i miękka. Dodać orzeszki pinii (oprócz odłożonej łyżeczki), wymieszać. 

Hommos wyłożyć do miseczki. Spodnią stroną łyżki zrobić wgłębienie w masie hommosowej. Gorące mięso z dodatkami wyłożyć bezpośrednio z patelni na hommos, posypać z wierzchu odłożonymi orzeszkami pinii, posypać szczyptą lub dwiema czerwonej papryki i kuminu. Podawać gorące. Zajadać nabierając bezpośrednio z miseczki kawałkami chleba arabskiego lub grzankami. Świetnie smakuje z ulubioną sałatką, np. z sałaty, pomidorów i ogórka.


Smacznego :)
Saha ła hana! 

ps. na daniu na zdjęciu niestety nie znajdziecie orzeszków pinii. Wyszły. Szewc bez butów chodzi? ;))

Komentarze

  1. uwielbiam takie aromaty ;)
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna propozycja! Na sniadanie dla mnie troche zbyt tresciwa, ale mozna przeciez zabrac do pracy na lunch :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto, radziłabym wówczas użyć sporo mniej tłuszczu do przygotowania dania. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu