Hommos i baba ghanoush na szybko


Lubimy smacznie zjeść. Ale bywa, że nie starcza czasu na tradycyjny sposób przygotowania ulubionych dań. Wówczas bardzo cenimy produkty, dzięki którym możemy mieć na stole to co lubimy, w zaledwie kilka minut. Np. na sobotnie czy niedzielne śniadanie czy na spontaniczną kolację ze znajomymi.



Pasta z cieciorki czyli hommos. Czy pasta z pieczonych bakłażanów czyli baba ghanoush. 
Doskonała propozycja na smaczne maczanki do pieczywa, jako dodatek do obiadu czy innych posiłków. Hommos tradycyjnie podawany jest do falafela, w domu smarujemy nim chleb czy zajadamy prosto z miseczki kawałkami pity. Baba ghanoush, bakłażanowa pasta o nieco dymnym smaku wspaniale smakuje po prostu jedzona  z pitą czy chlebem. Podana z warzywami pokrojonymi w słupki będzie pysznym, oryginalnym dipem. Obie pasty jadamy do mięsa (świetna propozycja do mięs grilowanych), do ryżu, do kasz. Niezwykle uniwersalne przekąski. Bardzo popularne na Bliskim Wschodzie dania. 



A ponieważ na początku było, że nie zawsze starcza czasu na przygotowanie dań "od zera", pokażę w jak prosty sposób można mieć to co smaczne i oryginalne od ręki niemalże.

Wystarczy wziąć puszkę... No prawie;) Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli... po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego.
(proporcje składników na puszkę o wadze ok. 400 g)

Baba ghanoush
Wystarczy wziąć puszkę z gotowym daniem baba ghanoush i wyłożyć jej zawartość do miseczki. Dodać: jogurt naturalny (preferujemy turecki, bałkański lub inny typu greckiego) w proporcjach 1:1 (lub innych - im mniej jogurtu, tym pasta będzie miała ostrzejszy smak), rozgnieciony ząbek czosnku, 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini, łyżkę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie. Polać oliwą. Można posypać kuminem.

Hommos (Msabaha na sposób damasceński)
Weź puszkę hommosu, gotowego dania, dodaj 3 łyżki pasty sezamowej tahini, dodaj jogurt naturalny 2-3 łyżki, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, szczyptę papryki czerwonej, łyżkę soku z cytryny, zmiksuj lub wymieszaj. Wyłóż na miseczkę, polej oliwą lub gorącym masłem wg uznania, posyp papryką i kuminem, przybierz pietruszką. Gotowe!



By posiłek był bardziej treściwy hommos można posypać przysmażonym mięsem mielonym lub drobniutko pokrojonym, dopawionym na sposób ulubiony i uprażonymi orzeszkami pinii.

Obie pasty są świetnymi kandydatkami na dania ulubione dla wegetarian.

Prawda, że proste? Trzeba spróbować!

Saha ła hana!
Smacznego:)

Komentarze

  1. To są wspaniałe przekąski :) Pyszne a proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Incredible! This blog looks exactly like my old one!

    It's on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!
    Feel free to visit my web-site :: my computer is slow

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu