Tysije - cieciorka, grzanki i pinia. Smaczne bliskowschodnie śniadanie
Danie śniadaniowe z cieciorki. Spotkacie je również pod nazwą fatteh, fette. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski.
Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie.
Miękkość cieciorki, smak sezamu, czosnku i cytryny w sosie cieciorkowym, chrupkość grzanek z chleba i orzechów, delikatny ale wyrazisty smak masła klarowanego - taka mieszanka daje wyśmienity, zaskakujący efekt. W nieco innej wersji tego dania można cieciorkę można polać dodatkowo sosem jogurtowym z czosnkiem. A orzechy pinii zastąpić np. pokruszonymi orzechami nerkowca.
Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!
fot. Magdalena Rus |
Składniki na 4-5 osób
- 30 dag suchej cieciorki
- 4-6 łyżek tahini
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 placek chleba khobez (pita)
- garść orzechów pinii lub nerkowca
- 2- 3 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki masła i 3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie
Cieciorkę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować z łyżeczką soli i szczyptą sody (opcjonalnie dla szybszego ugotowania się cieciorki). Cieciorka powinna być ugotowana "al dente", nie powinna się rozpadać (ok. 1 godzina gotowania). Podczas gotowania zbierać szum, który będzie pojawiał się na powierzchni wody.
Chleb pokroić w kostkę o boku 1 cm i uprażyć w piekarniku na złocisty kolor. Na patelni rozpuścić masło włożyć orzechy i smażyć na małym ogniu na złotobrązowy kolor.
1/3 ugotowanej cieciorki widelcem lub tłuczkiem rozdrobnić na pastę, dodać czosnek, cytrynę i tahini. Dodać wody z gotowania cieciorki do uzyskania pasty o gęstości miodu. Do miski włożyć pozostałą odsączoną gorącą cieciorkę. Zalać przygotowaną pastą (sosem). Wierzch posypać grzankami z chleba, uprażonymi orzechami i polać gorącym masłem ze smażenia orzechów. Można danie układać w misie warstwami - np. cieciorka, sos, cieciorka, sos, grzanki, orzechy.
Natychmiast podawać gorące.
Saha ła hana!
Smacznego :)
o, nie mogę uwierzyć, że wszystkie składniki mam w domu. :) i mogę zrobić. :)świetnie.
OdpowiedzUsuńA jak już zrobisz to koniecznie podziel się wrażeniami smakowymi prosimy :) Smacznego!
UsuńSwietne! Nigdy nie slyszalam o takim daniu, a ze lubie poznawac nowe smaki, na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione spośród tych dań,
OdpowiedzUsuńktóre wspólnie gotowaliśmy.
Delicje!
Ściskam Was mocno!:)
Znalazłam dziś u siebie w spiżarce orzeszki pini i już wiem co z nimi zrobię;)
OdpowiedzUsuń