Tysije - cieciorka, grzanki i pinia. Smaczne bliskowschodnie śniadanie

Danie śniadaniowe z cieciorki. Spotkacie je również pod nazwą fatteh, fette. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. 
Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie.
Miękkość cieciorki, smak sezamu, czosnku  i cytryny w sosie cieciorkowym, chrupkość grzanek z chleba i orzechów, delikatny ale wyrazisty smak masła klarowanego - taka mieszanka daje wyśmienity, zaskakujący efekt. W nieco innej wersji tego dania można cieciorkę można polać dodatkowo sosem jogurtowym z czosnkiem. A orzechy pinii zastąpić np. pokruszonymi orzechami nerkowca. 

Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!

fot. Magdalena Rus
Składniki na 4-5 osób
Przygotowanie
Cieciorkę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować z łyżeczką soli i szczyptą sody (opcjonalnie dla szybszego ugotowania się cieciorki). Cieciorka powinna być ugotowana "al dente", nie powinna się rozpadać (ok. 1 godzina gotowania). Podczas gotowania zbierać szum, który będzie pojawiał się na powierzchni wody. 

Chleb pokroić w kostkę o boku 1 cm i uprażyć w piekarniku na złocisty kolor. Na patelni rozpuścić masło włożyć orzechy i smażyć na małym ogniu na złotobrązowy kolor.

1/3 ugotowanej cieciorki widelcem lub tłuczkiem rozdrobnić na pastę, dodać czosnek, cytrynę i tahini. Dodać wody z gotowania cieciorki do uzyskania pasty o gęstości miodu. Do miski włożyć pozostałą odsączoną gorącą cieciorkę. Zalać przygotowaną pastą (sosem). Wierzch posypać grzankami z chleba, uprażonymi orzechami i polać gorącym masłem ze smażenia orzechów. Można danie układać w misie warstwami - np. cieciorka, sos, cieciorka, sos, grzanki, orzechy.
Natychmiast podawać gorące. 

Saha ła hana!
Smacznego :)

Komentarze

  1. o, nie mogę uwierzyć, że wszystkie składniki mam w domu. :) i mogę zrobić. :)świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak już zrobisz to koniecznie podziel się wrażeniami smakowymi prosimy :) Smacznego!

      Usuń
  2. Swietne! Nigdy nie slyszalam o takim daniu, a ze lubie poznawac nowe smaki, na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. To moje ulubione spośród tych dań,
    które wspólnie gotowaliśmy.
    Delicje!
    Ściskam Was mocno!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłam dziś u siebie w spiżarce orzeszki pini i już wiem co z nimi zrobię;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I