Potrawka z kurczaka z za'atarem i warzywami

Za'atar to jeden z nieodzownych składników kuchni arabskiej. Mam problem do jakiej kategorii zakwalifikować za'atar… Bo z jednej strony to ewidentnie przyprawa jest - mieszanka tymianku, prażonego ziarna sezamu, sumaku, soli i niekiedy innych jeszcze składników. Z drugiej strony to niemalże danie - za'atar wymieszany z oliwą to jedna z przystawek na arabskim stole - doskonała mieszanka do maczania w niech chleba. Za'atar świetnie smakuje na cienkich plackach z ciasta drożdżowego - manaisz bi za'atar to bardzo popularne arabskie danie. Kanapka z za'atarem czyli krążek chleba arabskiego posmarowany masłem i posypany za'atarem a następnie zwinięta w rolkę to przysmak wielu arabskich dzieci.

Za'atar to również bardzo dobry dodatek do dań gotowanych. Oddaje wyraźny smak tymianku, i orzeźwiającą nutę sumaku. Kurczak z za'atarem to bardzo smaczny pomysł na dość szybkie danie z drobiu - rodzaj potrawki, z dodatkiem warzyw, zapieczone w piekarniku. Po pokrojeniu składników robi się samo ;)


Składnikiem potrawki mogą być dowolne warzywa. Można również dodać pokrojone ziemniaki. Ilość warzyw również zależy od upodobania. My lubimy duszone, pieczone cukinie, bakłażany, papryki, cebulę więc ilość warzywnych dodatków w naszym daniu jest zacna. 

Składniki dla 4-5 osób
  • 4 uda lub tylne ćwiartki kurczaka lub inne ulubione kawałki drobiu
  • 2 cebule
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1-2 zielone papryki
  • 1 mały bakłażan
  • 3-4 zielone cukinie
  • 4 średnie pomidory
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2-3 łyżki za'ataru
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki melasy z granatów, grenadiny
  • 1 czubata łyżka przyprawy ras el hanout (lub innej ulubionej nadającej się do mięsa i warzyw np. marokańskiej
  • 1-2 łyżki soli
  • garść ziaren owocu granatu (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Kurczaka (można podzielić na mniejsze porcje), umyć, odłożyć. Można zdjąć skórę z kurczakowych kawałków. Warzywa umyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, cebulę w ćwiartki, czosnek obrać i pozostawić w ząbkach. W brytfannie lub w głębokim naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrojonymi warzywami. Na powierzchni rozłożyć po kawałeczku masła klarowanego. W miseczce wymieszać za'atar, sól, przyprawę, melasę z granatów, dodać oliwę i wodę. Mieszankę równomiernie wylać na warzywa i mięso.


Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. Po ok. 40  min. delikatnie wymieszać składniki potrawki (sosu będzie dość dużo) i bez przykrywania wstawić spowrotem do piekarnika na następne  30-40 min. uważając, by danie się nie przypaliło (można nieco zmniejszyć temperaturę w piekarniku).


Po wyjęciu dania doprawić sos w razie konieczności. Podawać z burgolem, ryżem, ziemniakami albo bagietką. Jeśli w składzie potrawki będą ziemniaki, zapiekanka z za'atarem będzie doskonałym daniem jednogarnkowym na wzór tagine.



Saha ła hana!
Smacznego :)

Komentarze

  1. zapraszam po odbiór wyróżnienia!!!

    pozdrawiam Jagienka!

    ps ale pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny masz ten Blog :-)
    Gratuluję uporczywej pracy w pogoni za prawdziwą popularnością!
    Jeśli masz chwilę czasu zapraszam do siebie...
    http://bannersbrokerpoland.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzeno i Hassanie, Macie ode mnie wyróżnienie do odbioru na http://arabellamix.blogspot.com/

    Nie chciałam Was obciążać zadaniami,ale nie mogłam Was nie wyróżnić po prostu :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy. Tyle razy już z nich skorzystałam i zapewne nie raz jeszcze skorzystam, a jak mi się uda to i z kolejnej edycji warsztatów kuchni arabskiej. I za super sklep i tak miłą obsługę również wielkie dzięki - stąd moja nominacja do Libster Blog :) Zapraszam do zabawy :)
    http://przekornie.blogspot.com/2012/11/pytania-i-odpowiedzi-oraz-kilka.html

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie będzie dziś na obiad :)Zdam relację czy się udało i jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez lubie takie jedzonko. Kuchnia orientalna jest mi bardzo bliska. Sama duzo gotuje po persku

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy bulgur podobny jest do naszej kaszy jęczmiennej? czy bardziej do kus kusu? Na zdjęciu wygląda jak nasza kasza

    OdpowiedzUsuń
  8. Potrawka jest wspaniała, przyrządzałam ją w urządzeniu Actifry (chyba do tagine będzie też dobre), podałam z quinoa. Kuchnia arabska zauroczyła mnie niedawno, a Twój blog dostarcza tyle wspaniałych przepisów... Deklaruję się jako stała klientka sklepu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu