Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec

Prostota, którą pokochacie. Efektowny, smaczny wypiek z wyraźną nutą kuchni arabskiej w postaci pasty tahini, będącej nadzieniem tych pięknych, słodkich chlebków. Pasta tahini to zmiażdżone ziarna sezamu. Ważne, by były dobrej jakości, bo tylko wtedy tahini nie będzie gorzka. Pasta tahini to składnik wielu arabskich dań - nieodzowny do hommosu (humusu), czyli pasty z cieciorki, do pasty z pieczonych bakłażanów (baba ganuż, mtebbal), sosu tahini... Pasta sezamowa sprawdza się doskonale również w słodkich wypiekach (np. w tych pysznych ciasteczkach), nadając im chałwowy smak. Bo przecież chałwa to nic innego jak tahini właśnie, z dodatkiem cukru i kilku dodatkowych składników.


Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.

Składniki
  • 1 opakowanie 7 g aktywnych suchych drożdży lub 25 g świeżych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 filiżanki uniwersalnej mąki
  • 1 szklanka pasty sezamowej tahini
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cynamon, do posypania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • ziarna sezamu do posypania chlebków

Przygotowanie:

Drożdże i cukier wkładamy do dużej miski, dodając letnią wodę mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru. Odstawiamy na bok i czekamy aż drożdże ruszą, spienią się, urosną. W rondlu na maleńkim ogniu podgrzewamy mleko, masło, cukier i sól do rozpuszczenia masła i cukru i połączenia składników. Przestudzoną mleczno maślaną mieszankę łączymy z drożdżami. Stopniowo dodajemy 3 szklanki mąki. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą do uzyskania elastycznego ciasta, które będzie można formować. W razie konieczności dodajemy mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy miskę szczelnie folią, a następnie ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Wykładamy na stolnicę lub blat lekko posypany mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy kulki ciasta w spokoju na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. ok 180 st. C. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Następnie przygotowujemy nadzienie z pasty sezamowej tahini. (UWAGA: Przed nabraniem tahini z pojemnika, należy wymieszać dobrze zawartość, bo olej sezamowy ma tendencję do oddzielania się.) Łączymy tahini i cukier puder w średniej misce i odstawiamy. 
Na stolnicę wykładamy jedną kulkę ciasta, pozostałe są przykryte, by ciasto nie wysychało. Na początku za pomocą dłoni a następnie wałka, rozwałkowujemy ciasto do okręgu o średnicy ok. 25 - 30 cm i grubości ok. 3 mm. Na tak rozwałkowany placek rozsmarowujemy 1/3 nadzienia tahini, prawie do krawędzi. (UWAGA: Jeśli pasta z tahini i cukru będzie zbyt sztywna, by z łatwością ją rozsmarować na cieście, można podgrzać ją w kuchence mikrofalowej przez ok. 20 sek. a następnie wymieszać). Placek ciasta z rozsmarowaną tahini posypujemy cynamonem. Posmarowany i posypany placek zwijamy w ciasny rulon. Następnie rulon skręcamy jak sznurek, trzymając sztywno jeden jego koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągnięty rulon ciasta wypełniony tahini skręcamy w postać ślimaka. Końcówkę ciasta wkładamy pod spód otrzymanego w ten sposób, spiralnie skręconego chlebka. Zwinięty chlebek wykładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem.



Podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta - placek, nadzienie, rulon, skręcony rulon, chlebek jak ślimak. W miseczce rozbełtujemy jajko z wodą i smarujemy pędzlem powierzchnię chlebków. Posypujemy ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru chlebków. Wyciągamy, pozwalamy przestygnąć nieco i zajadamy smacznie z herbatą, kawą czy innym ulubionym napojem. 




Acha - dzieciaki uwielbiają taki chałwowy chlebek. To oczywiste przecież ;)

Saha ła hana!

Smacznego :)

Komentarze

  1. O genialne ,,wnętrze,, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się piecze :) Jeszcze 15 minut

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zjadlabym troche takiego chlebka na sniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają :P wicie może czy jest szansa dostać je gdzieś w Polsce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za słowo miłe. Nie wiemy, czy można kupić takie chlebki. Ale na pewno można je wykonać w domu przepisem i sposobem opisanym w powyższym wpisie. Warto spróbować :)

      Usuń
  5. Kapitalne bułeczki! Pięknie się prezentują i ten środek! Zaskoczył mnie najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzień dobry,
    jestem początkującą w kuchni i proszę o doprecyzowanie:
    (*) 3-4 filiżanki uniwersalnej mąki - czyli ile gramów / szklanek.
    (*) 1/4 kostki masła - 200 czy 250 gramów?
    dziękuję i pozdrawiam,
    Elżbieta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu