Posty

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu

Obraz
Nastał okres szczególny dla wielu -  czas Ramadanu . Jest taka tradycja zakorzeniona w wielowyznaniowych krajach arabskich - tradycja składania życzeń z okazji ważnych świąt w każdej religii, każdej wierze. Przyłączając się do tej pięknej tradycji   przesyłamy świąteczne pozdrowienia do  wszystkich naszych fanów, znajomych,  klientów  - wyznawców Islamu.   Z okazji rozpoczęcia Miesiąca Ramadan, miesiąca postu, składamy najpiękniejsze życzenia - niech wszelkie posty, wyrzeczenia i ofiary składane we wszelkich intencjach przyniosą nadzieję, pocieszenie, radość i pokój w Waszych domach i rodzinach. Ramadan Kareem! Ramadan  to dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmańskiego. Święty dla muzułmanów, upamiętnia miesiąc, w którym archanioł Gabriel ukazał się Mahometowi i rozpoczął objawianie Koranu przekazując kilka wersów przyszłej świętej księgi islamu. Ramadan to miesiąc postu. Muzułmaninowi nie wolno spożywać żadnych posiłków od...

Szisz tałuk (shish taouk) czyli mięso na patyczkach, czyli szaszłyk z indyka

Obraz
Mięso z indyka (lub kurczaka), w aromatycznej marynacie, z dodatkami nadziane na patyczki i upieczone na grilu lub w piekarniku pod grilem. Danie letnie wyjątkowo. Doskonałe do przygotowania w domu i zabrania ze sobą na piknik do upieczenia na łonie natury. Szisz tałuk to danie pochodzenia tureckiego. W krajach arabskich przyjęło się znakomicie wraz z nazwą :)  Sukcesem dobrego szisz tałuk jest odpowiednie przygotowanie mięsa czyli marynata.   Co kuchnia to marynata ;) Nie ma jednego jedynego sposobu na przygotowanie tej aromatycznej mieszanki do skruszenia i nadania smaku mięsa. W składzie naszej marynaty, w której przygotowujemy ok. 1/2 kg mięsa jest: 2 łyżki melasy z granatów 3-4 łyżki oliwy sok z połówki cytryny łyżka przyprawy szisz tałuk (shish taouk ahmar)  (lub innej, wg smaku - ras el hannout , do szawarmy , orientalna do mięsa - nadadzą się doskonale) 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku Naturalny kwas melasy z daktyli i soku...

Kibbe bysenije czyli kibbe z blaszki

Obraz
Masa mięsno-burgulowa to często używana na Bliskim Wschodzie baza do dań. Przygotowywaliśmy już z takiej masy kibbe (kybbe, kibby). To masa burgulowo-mięsna nadziewana mięsem, zlepiona w kształt kropli wody, smażona w głębokim tłuszczu. Pyszne danie, charakterystyczne w smaku dzięki przyprawie do kibbe , mającej w swoim składzie ziele angielskie, pieprz czarny, pie prz cayenne, papryczki chilli, kumin, cynamon, go ź dziki, majeranek, ga ł k ę muszkata ł ow ą, kwiaty róży . Dziś proponujemy nieco inny rodzaj kibbe, nie mniej popularny w krajach arabskich - kibbe z blaszki, z formy, czyli kibbe bysenije. Bardzo wygodny, na pewno szybszy sposób na oryginalnie przygotowane mięso mielone. Bardzo lubię dania, które robią się same. Kibbe bysenije do takich należy.   Do mieszania mięsa z pozostałymi składnikami używamy w domu miksera planetarnego - duża misa i mocne mieszadło - świetny i bardzo wygodny sposób na wymieszanie masy mięsno-burgulowej. A piekarnik ...

Börek - ciasto jufka z nadzieniem

Obraz
Ciasto youfka (jufka, yufka). Gotowe, w płatach. Bardzo wygodny sposób na przygotowanie atrakcyjnego dania w przysłowiowe pół godziny. Ciasto to znane jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgaskiej, bośniackiej. (Jufka to także rodzaj tureckiego chleba, choć metoda przygotowania pieczywa jest nieco inna niż ciasta na słodkie lub wytrawne wypieki.) Jest wiele sposobów na wykorzystanie gotowego płata jufki. Dzieliliśmy się z wami przepisem na ouzi - "babeczki" z mięsno-ryżowym nadzieniem , przygotowywaliśmy rożki na wytrawnie i słodko. Dziś z ciasta jufka zrobimy turecki börek . Börek to rodzaj wypieku, który mo ż e przybiera ć przeró ż ne formy. Od nadziewanej zapiekanki z blachy, zapiekanki ze zwiniętego rulonu z nadzieniem, przez trójk ą ty, po pojedyncze "cygara" czyli zawiaja ń ce. Wspania ła  w tej potrawie jest jej ró ż norodno ść i otwarto ść definicji. Ró ż norodno ść dotyczy nie tylko formy ale równie ż nad...

Kousa mahshi (kusa mahszi) - cukinie faszerowane mięsem i ryżem

Obraz
Mahshi (mahszi) - nadziewane. Takim słowem w kuchni arabskiej określane są warzywa nadziewane - cukinie, liście winogron, papryki, bakłażany, pomidory, karczochy. Pyszne przekąski badzo popularne w bliskowschodniej kuchni. Dziś przepis na cukinie faszerowane. (Wg tego przepisu można przygotować każde z wcześniej wymienionych warzyw). Kousa mahshi to jedno z bardziej popularnych arabskich dań. Zdrowe, smaczne, lekkie danie na solidną przekąskę, lunch czy danie główne podczas obiadu czy kolacji. Na Bliskim Wschodzie, na souqu dostaniemy tzw. baby zuccini, czyli malutkie cukinie. U nas w sklepach coraz częściej dostępne są cukinie średniej wielkości, ok. 10 -15 cm długości i takie polecamy wybierać do tego dania. Im mniejsze cukinie, tym danie delikatniejsze. Hassan pamięta jak ciocia Amine faszerowała mięsem maleńkie cukinie niewiele większe od kciuka :) Arabskie gospodynie są znane ze swojej cierpliwości w przygotowywaniu tego typu dań.  Nadzienie cukini zazwyczaj skła...

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Obraz
Jeśli lubicie faszerowaną cukinię lub kousa mahshi czyli cukinię wydrążaną, napełnioną farszem - podczas przygotowania tych dań pozostaje "odpad" czyli miąższ cukinii. Można dodać go do nadzienia cukinii faszerowanej czy wzbogacić zupę jarzynową.  A my polecamy z takiego wydrążonego wnętrza cukinii zrobić mtebbal kousa czyli pastę z cukinii. Pyszną pastę do chleba, jako dodatek do mięsa czy jako dip do innych warzyw. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju lub masła klarowanego i wkładamy miąższ cukini uzyskany z wydążenia warzywa. Solimy, pieprzymy, dodajemy zmiażdżony czosnek i dusimy na małym ogniu do uzyskania kremowej cukiniowej masy. Ewentualne grubsze kawałki miąższu rozgniatamy widelcem. Odstawiamy na bok i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy pastę tahini i jogurt naturalny w proporcjach - na ok. 1/2 kg miąższu, ząbek czosnku, 4 łyżki jogurtu i 2 łyżki pasty sezamowej tahini . Dokładnie mieszamy. Polewamy łyżką czy dwiem oliwy. Gotowe! ...

Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (dolma, jalunżi)

Obraz
Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno. Konieczny dodatek soku z cytryny lub limonki nadający jebra charakteru. Przygotowanie jebra wymaga nieco cierpliwości ale jaki efekt! Kolejne danie jakże charakterystyczne dla arabskiej kuchni (ale również doskonale znane i lubiane w kuchni greckiej czy ormiańskiej). Latem możemy skorzystać ze świeżych liści winorośli - zerwane myjemy, wycinamy zgrubiałe elementy unerwienia liścia i odcinamy ogonek. Gotujemy przez kilka min. w osolonej wodzie, by liście zmiękły. Jeśli liście mają delikatną strukturę, można je jedynie spażyć wrzątkiem przez 10 min. Odsączamy na sicie i studzimy.   Poza sezonem wygodnie jest przygotowywać jebra z liści gotowych do użycia i dostępnych np. na tackach czy w słoikach. Takie gotowe liście ze słoika odsączamy z ...