poniedziałek, 25 czerwca 2012

Szisz tałuk (shish taouk) czyli mięso na patyczkach, czyli szaszłyk z indyka


Mięso z indyka (lub kurczaka), w aromatycznej marynacie, z dodatkami nadziane na patyczki i upieczone na grilu lub w piekarniku pod grilem. Danie letnie wyjątkowo. Doskonałe do przygotowania w domu i zabrania ze sobą na piknik do upieczenia na łonie natury.


Szisz tałuk to danie pochodzenia tureckiego. W krajach arabskich przyjęło się znakomicie wraz z nazwą :) Sukcesem dobrego szisz tałuk jest odpowiednie przygotowanie mięsa czyli marynata. Co kuchnia to marynata ;) Nie ma jednego jedynego sposobu na przygotowanie tej aromatycznej mieszanki do skruszenia i nadania smaku mięsa.

W składzie naszej marynaty, w której przygotowujemy ok. 1/2 kg mięsa jest:


Naturalny kwas melasy z daktyli i soku z cytryny zmaceruje i zmiękczy mięso. A słodycz melasy wzbogaci smak dania podczas opiekania karmelizując się delikatnie. Marynujemy mięso minimum godzinę. Zostawione na całą noc w marynacie w lodówce, będzie doskonale kruche i aromatyczne.

Jako dodatek do mięsa polecam kolorową paprykę, cebulę, plasterki cukinii, pieczarki.
W krajach arabskich, do przygotowania szisz tałuk, i innych szaszłyków) powszechnie używa się długich metalowych szpadek, szpikulców do nadziewania mięsa (np. takich jak te pod linkiem). 
Możemy je zastąpić drewnianymi patyczkami do szaszłyków. Przed nałożeniem mięsa na patyczki warto je namoczyć na 1/2 godz. w wodzie. Zapobiegnie to przypalaniu się patyczków podczas pieczenia szaszłyków.



Piec na grilu lub w piekarniku do zrumienienia mięsa. Podawać jako danie obiadowe czy jako kolację z warzywami i innymi przekąskami. Jeśli szisz tałuk będzie daniem piknikowym, jego zapach na pewno zainteresuje sąsiadów ;) 


Szisz tałuk świetnie będzie się prezentował podany na plackach arabskiego chleba khobez jako dodatek wspaniale pasuje domowy lub szybki hommos /hummus/. 


Saha ła hana!
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz