Ajran. Na dobry początek tygodnia. Na smutki.

Pewien klient poprosił o przepis na ajran. Zazwyczaj robimy ten pyszny napój z jogurtu naturalnego "na oko"... 
Więc, by być pewną proporcji i smaku otrzymanego ajranu poszłam do kuchni i zrobiłam. Stoi teraz sobie koło mnie szklaneczka pysznego ajranu, takiego w sam raz. Mój jest z czosnkiem (doskonale leczniczy i zapobiegając na niepewną pogodę;), miętą suszoną i świeżą. Latem dodajemy mniej wody a sporo lodu. Równie świetny jest z utartym ogórkiem zielonym (taka nasza ajranowa wariacja). Niektórzy dodają sok z cytryny. Jak jogurt jest wystarczająco kwaskowaty to nie ma takiej potrzeby. Różne też bywają w przepisach proporcje pomiędzy ilością jogurtu a wody. Nasz ajran jest do picia więc nie może być za gęsty.


A ajran w naszym domu przygotowujemy najprościej jak się da, z dobrego jogurtu naturalnego np. http://www.arabskie.pl/pl/p/Jogurt-OMUR-3.5-tl.-1kg/550 - ten się świetnie nadaje, jest bardzo... arabski w smaku. Dostępny jest również taki o 10% zawartości tłuszczu - jeszcze szlachetniejszy. Jeśli akurat takiego nie mamy pod ręka używamy jogurtu bałkańskiego firmy Maluta. Jeden z nielicznych jogurtów naturalnych w naszych sklepach bez zawartości żelatyny (sic!).

Kubek jogurtu (mój ma 340 g)
Ten sam kubek wody
Ząbek czosnku ugnieciony w moździeżu z połową łyżeczki soli
Łyżeczka suszonej mięty

Do malaksera. I gotowe. Można podać z listkiem świeżej mięty.


Jest niewykluczone, że w ten sposób przygotujecie najlepszy ajran w mieście ;)
Oczywiście można nie dodać czosku, można powiększyć lub zmniejszyć ilość soli, etc.

Jeśli do jogurtu nie dodamy wody a pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka (ze skórką) to wyjdzie z tego świetny dip praktycznie do wszystkiego.


Dobrego dnia i całego tygodnia Wam życzymy :) 

Komentarze

  1. Uwielbiam ajran. Dziękuję za przepis bo na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.candia.pl/ayran/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piłam ostatnio gotowy ze sklepu, ale dziwny zapach miał... chociaż jeżeli ktoś lubi produkty mleczne to może by polubił, mnie to nie przekonało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy ajran. Obok nas mieszkaja Turcy, maja swoją knajpkę, to tam poznalismy jego smak. Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam. Nie wiedziałam o tej żelatynie w jogurtach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu