Sambousek - arabskie pierożki z dwoma farszami

Karnawałowe spotkania w toku? Kuchnia arabska, ze swoimi mezze, jest doskonałą kuchnią dla tego typu przyjęć. Nieduże, smaczne przekąski, zwykle nieskomplikowane w przygotowaniu, w podaniu.
Na karnawałowym stole, na wielu niedużych talerzykach, mogły by się znaleźć np. porcja pysznego hommosu (np. wg tego przepisu), czarne i zielone aromatyczne oliwki, aromatyczne kotleciki z cieciorki czyli falafel, pachnące orientem szaszłyczki z kurczaka, pokrojone w słupki ogórki, kawałki pomidora, kiszonki (rzepa, ogórki dzikie) i np. pieczone pierożki arabskie nadziewane na sposób ulubiony. Wszystko w niewielkich miseczkach, do tego chleb, herbata (lub inne ulubione napoje;) - przepis na oryginalne przyjęcie karnawałowe!


Dziś upieczemy arabskie pierożki, w następnej kolejności falafel, szaszłyczki...
(Po inne pomysły dań zapraszamy tu >> )


Sambousek
to małe pierożki serwowane jako mezze (przystawkalub przekąska. Wypełnione mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale mogą być wypełnione szpinakiem, fetą lub innym serem. Pierożki sambousek są znane w kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie Libanie, Syrii, Jordanii i Palestynie. 




Proponujemy pierożki z dwoma rodzajami nadzienia: mięso z pieczarkami i orzechami włoskimi oraz z mloukhieh (świetny zamiennik szpinaku).


Ciasto na pierożki jest zwykle drożdżowe. My robimy sambousek z ciasta krucho-drożdżowego, bo takie nam smakują najbardziej.


Ciasto krucho-drożdżowe
(Przepis w rodzinie "od zawsze". Świetnie sprawdza się w pasztecikach w okolicach Wigilii)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 5-6 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (ja używam dobrego jogurtu naturalnego) 
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli - do smaku

W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać, pozwolić drożdżom "ruszyć".
Margarynę posiekać z mąką, dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.


Farsz mięsny
Farsz wzbogacony orzechami włoskimi (częsty dodatek w kuchni arabskiej) z dodatkiem pieczarek i cebuli
  • 1/2 kg dobrego mięsa mielonego (nasz farsz powstał z mielonej łopatki wieprzowej)
  • 1/4 kg drobno pokrojonych pieczarek
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka drobno pokrojonej cebuli (lub posiekanej w malakserze)
  • łyżka przyprawy ras el hanout
  • 3 łyżki melasy z granatów
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny wg upodobania do smaku
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Na patelni z rozgranym tłuszczem do smażenia, na dość mocnym ogniu, przysmażyć pieczarki (raczej nie dusić, by nie puściły soku, ale właśnie przysmażyć). Gy pieczarki będą miękkie i delikatnie przysmażone, dodać cebulę i posiekane orzechy i dusić do zeszklenia cebuli. Odłożyć na bok. Na patelni przysmażyć mięso mielone, dodać przyprawy. W misce dokładnie wymieszać mięso z faszem grzybowo-cebulowo-orzechowym.   
Gdy masa będzie za sucha można dodać surowe jajko dla związania składników.



Farsz z mloukhieh
Mloukhieh to roślina będąca kuzynem szpinaku, świetnie szpianak zastępuje w farszu naszych pierożków.
Mloukhieh delikatnie przepłukać na sicie, odsączyć, posiekać. Na patelni rozgrzać małą łyżkę masła, dodać posiekany czosnek i orzechy. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodać mloukhieh i przyprawy. Dusić ok. 10 min. dla powiązania smaku składników i wyparowania nadmiaru płynu.


Przygotowanie
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odkroić kawałek, resztę przykryć, by nie wysychało. Rozwałkować cienkie ciasto. Dużą szklanką lub inna ulubioną formą wykrawać dość duże koła, nałożyć farsz, skleić. Ciasto w pierożkach będzie jeszcze rosło, więc powinno być dokładnie sklejone. Sambousek z mloukhieh (szpinakiem) można skleić w rodzaj koperty. Położyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pierożki piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 15-20 minut - do zarumienienia.




Pierożki sambousek są bardzo smaczne na ciepło ale też dobrze smakują na zimno.

! انشاء الله الصحة
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu