czwartek, 9 sierpnia 2012

Mnezele - lekkie letnie danie na bazie cukini

Uwielbiamy dania w oparciu o warzywa. Kuchnia arabska ma w swoim menu wiele takich. A lato to wymarzona pora roku, by na stołach pojawiały się lekkie posiłki, których głównym składnikiem są warzywa popularne na Bliskim Wschodzie - cukinie, bakłażany, pomidory, cebula, czosnek, etc.

Wczoraj na naszym stole rządziło mnezele (منزلة الكوسا). To warzywna potrawka, której składnikiem podstawowym jest, jak to było w przypadku naszego dania, cukinia (można zrobić mnezele z bakłażanów, kalafiora, ziemniaków). Do mnezele można dodać mielone lub pokrojone w kostkę mięso. My jednak wolimy latem mnezelowy mix z samych warzyw.


Proste to danie, szybkie w wykonaniu, aromatyczne. Kilka składników, nieco podsmażenia i podduszenia, i gotowe. Przyprawy nadają takiej warzywnej mieszance odpowiednio orientalnego smaku, mięta świeża lub suszona orzeźwi smak.

Moja teściowa, której teściowa była tradycyjną syryjską panią domu, opowiadała mi, jak ta druga zabierała się do przygotowywania dań typu mnezele w ogromnym skupieniu, z zaangażowaniem całego swego jestestwa. Pokrojenie warzyw w równą kostkę było wymogiem, gwarantującym znakomity efekt. W kuchni babci Hassana nie było miejsca na bylejakość. A że rodzina duża, przygotywanie mnezele to był proces bez wątpienia ćwiczący cierpliwość i precyzję. Gotowanie to sztuka, nieprawdaż? Kuchnia arabska dowodzi temu twierdzeniu w niemalże każdym daniu. Wielki gar parującego aromatycznego dania przywoływał bliskich na wspólny posiłek.

Składniki (3-4 osoby)
cukinia ok. 1 kg (my mieliśmy 1 zacną sztukę ok. 25 cm)
3-4 cebule
3-4 pomidory sparzone i obrane ze skórki
2-3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę lub posiekane
1 łyżka przyprawy ras el hanout
1 łyżeczka papryki słodkiej lub curry, można dodać kurkumę
1 łyżka mięty suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej
3-4 łyżki oleju do smażenia
szklanka wody lub wywaru warzywnego lub wywaru z kostki
sól do smaku

Przygotowanie
Cukinie myjemy i kroimy niezbyt drobną kostkę - takie 1,5-2 cm kawałki. Cebulę kroimy wg uznania w grubą kostkę lub piórka. Sparzone i obrane pomidory kroimy w kostkę a czosnek miażdżymy lub siekamy.

Na patelni, na 2 łyżkach oliwy szybko podsmażamy pokrojoną cukinię. Delikatnie mieszając nieco rumienimy a następnie przekładamy do rondla. Kolejne 2 łyżki oleju i podsmażamy porcję cebuli. Gdy zeszkolona - przekładamy do rondla. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek (który można wcześniej również krótko podsmażyć - byle nie za długo bo zgorzknieje), wodę lub wywar, przyprawy, solimy i pod przykryciem dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Krótko, by cukinia się nie rozgotowała. Pod koniec duszenia dodajemy miętę, dosalamy do smaku. I gotowe.


Mnezele świetnie smakuje gorące podane z ryżem czy, jak było w naszym przypadku - z jasnym burgolem gruboziarnistym. Mnezele również będzie bardzo smaczne na zimno - zjadane z pitą lub bułką czy bagietką. Danie w każdej postaci można posypać kuminem mielonym na talerzu dla lepszego smaku i trawienia. Lekkie danie niesłychanie.


Inne odmiany mnezele, które warto wypróbować - z bakłażanów z kolendrą, z dodatkiem mięsa, z kalafiora, z ziemniaków. Jako danie bezmięsne jest oczywiście daniem wegetariańskim / wegańskim.

Saha ła hana!
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Lubię takie dania, są bardzo odżywcze i wnoszą do kuchni powiew orientu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie masz rację :) My też dlatego takie dania lubimy niesłychanie.

      Usuń
  2. Swietne danie i... bardzo ladny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. da się czymś zastąpić przyprawę ras el hanout?

    OdpowiedzUsuń