Fettusz - sałatka z podpiekanym arabskim chlebem
Fettusz (فتوش, fattusz, fattush) - jedna z najbardziej popularnych sałatek bliskowschodniej kuchni. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko w piekarniku lub piecu i pocięte lub połamane. W krajach arabskich fettusz jest często przygotowywany w domach lub przez kucharzy dla zagospodarowania czerstwego chleba, który po podpieczeniu staje się pełnowartościowym składnikiem pysznej sałatki i nadaje jej ciekawej chrupkości.
Innym, niemalże obowiązkowym składnikiem fettusz są liście rośliny po arabsku zwanej bakla, a po polsku portulaka pospolita. To mięsiste listki, o orzeźwiającym i nieco kwaskowatym smaku. Niestety u nas mało dostępne i nasze fettusz jest o nie uboższe.
Fettusz w swoim składzie ponadto może mieć sałatę np. rzymską, choć nie we wszystkich przepisach sałata występuje. Co kraj, co miasto, to receptura na fettusz:)
Ważnym składnikiem sałatki jest inny orzeźwiający komponent - owoce granatu lub melasa z granatu. Dla kwaskowatego smaku dodaje się również sumak.
Fettusz składa się z warzyw pociętych w dość duże kawałki, w odróżnieniu od tabbouleh, również bardzo popularnej sałatki, która powinna być posiekana bardzo drobno.
Sałatkę podaje się jako samodzielne danie - przystawkę.
Składniki
na 4 osoby
- 1/2 główki sałaty rzymskiej (lub lodowej)
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty świeżej lub łyżeczka suszonej
- 1 pęczek portulaki - same listki, bez gałązek (jeśli akurat mamy w ogródku)
- 1 papryka czerwona, 1 zielona
- 2 pomidory
- 2 średnie ogórki zielone gładkie
- 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula
- 4 rzodkiewki (w naszej sałatce nie ma bo dzieci wcześniej wyjadły;)
- 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita)
- garść ziaren granatu (jeśli mamy pod ręką)
- 1/2 filiżanki oliwy
- 1 łyżka melasy z granatów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie
Placki chleba (może być czerstwy, suchawy) wkładamy do gorącego piekarnika na ruszt) i podpiekamy aż staną się rumiane. Podpieczony na chrupko chleb połamać lub pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy do miski. Paprykę, pomidory obrane ze skórki, ogórki zielone, rzodkiewkę kroimy na średniej wielkości kawałki (ok. 1,5 x 1,5 cm). Kroimy szczypiorek, siekamy miętę i pietruszkę. Jeśli składnikiem jest cebula zamiast szczypiorku, kroimy ją w cienkie piórka.
W moździerzu tłuczemy ząbek czosnku z solą, dodajemy sok z cytryny, grenadinę, sumak, oliwę - mieszając tłuczkiem robimy aksamitny sos do połączenia się składników. W przypadku braku moździerza można czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do słoiczka, dodać pozostałe składniki sosu, zakręcić przykrywkę i energicznie potrząsać słoiczkiem aż powstanie jednolita mieszanka. Sos jest wówczas gotowy.
Do miski z sałatą wrzucić pokrojone warzywa, kawałki chleba, polać sosem. Wymieszać. Gotowe! Zajadać zaraz po przygotowaniu.
Sałatkę można przygotować wcześniej - przypiec chleb, pokroić warzywa, które przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypać chlebem i wymieszać z sosem.
Saha ła hana!
Smacznego :)
Świetna sałatka, bardzo ją lubię. Muszę spróbować z sosem z melasą z granatów, bo dotychczas robiłam taką sałatkę bez tego dodatku.
OdpowiedzUsuńDzisiaj ją zrobię.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBoższzzzz, a miałam nie jeść wieczorami :) Cudownie mi zapachniało taką sałateczką!
OdpowiedzUsuńAsia Stajniowa
Extra pomysł na pozbycie się placków pita już otwartych, często zasychają w lodówce. Bardzo się cieszę, że tu trafiłam, pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń