Dbs bthine - melasa z tahini. Pyszności.
Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku. Uzależnia! :)
Dbs bthine to mieszanka stara jak świat. W krajach arabskich, gdzie nie rośnie trzcina cukrowa, cukier był bardzo drogim produktem. Za to na drzewach i krzewach obficie dojrzewały owoce - daktyle, figi, morele. Z soku owocowego produkowano melasy i wykorzystywano je zamiast cukru. Bardzo smaczne, i przede wszystkim zdrowe, melasy i pasty owocowe sprawdzały się jako zamiennik cukru znakomicie. I sprawdzają się po dziś dzień. Melasa z tahini to również pierwotna odmiana chałwy.
Mieszanka pasty sezamowej tahini (niezbędnej w arabskiej kuchni) i melas owocowych jest popularna chyba w każdym arabskim kraju. Dawniej i dziś do tahini dolewa się melasę z daktyli, melasę z winogron, melasę karobową. Pewną nowością jest bardzo zdrowa melasa z czarnej morwy.
By przygotować dbs bthine czyli tahini z melasą trzeba wziąć równe ilości tahini i melasy. Wymieszać bardziej lub mniej dokładnie. Gotowe!
Np. na śniadanie idealne :)
Saha ła hana!
Smacznego :)
Mieszanka pasty sezamowej tahini (niezbędnej w arabskiej kuchni) i melas owocowych jest popularna chyba w każdym arabskim kraju. Dawniej i dziś do tahini dolewa się melasę z daktyli, melasę z winogron, melasę karobową. Pewną nowością jest bardzo zdrowa melasa z czarnej morwy.
By przygotować dbs bthine czyli tahini z melasą trzeba wziąć równe ilości tahini i melasy. Wymieszać bardziej lub mniej dokładnie. Gotowe!
Np. na śniadanie idealne :)
Saha ła hana!
Smacznego :)
myślisz, że sprawdziłoby się z miodem albo syropem z agawy
OdpowiedzUsuńdla mnie tahini jest zbyt mdła, chętnie bym czymś zabiła jej smak
(co by nie było przede mną perspektywa zjedzenia 20 puszek hummusu, damy radę :)
Cieszę się,że znalazłam Twojego bloga, mogę się teraz zainspirować - trudno mi łączyć dwa kulinarne światy
Mieszanka tahini z miodem jak najbardziej - to tradycyjny, historyczny przepis na chałwę.
UsuńJeśli chodzi o syrop z agawy, to szczerze - nie wiem. Ale jeśli jest słodki to pewnie będzie ok. Wystarczy po 1 łyżce wymieszać i przetestować smak :) Zapraszamy do nas regularnie :)
będę wpadać :)
Usuńwypróbowalam na moim libanskim chlopaku
Usuńnajpierw podszedl do mieszkanki z rezerwa
a potem wychwalal pod niebiosa :D
Muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńw mojej kuchni to standard !!:) najbardziej lubię z winogronowym i morwowym :)
OdpowiedzUsuń