Bułeczki z melasą i mahlep
Uwielbiam piec bułki. Szczególnie odkąd na blacie w naszej kuchni zamieszkał taki pomocnik, który ciasto miesza i ręka już tak strasznie nie mdleje od długiego wyrabiania ciasta. Bułki domowe pochłaniamy w mgnieniu oka. Tzn. dzieci pochłaniają, a my - jak się załapiemy ;) Mam przepis ulubiony, który odkryłam kiedyś na stronie mojewypieki.com. Przepis prosty, szybki, bułki zawsze się udają. Ale ja ten przepis lubię udziwnić nieco, "zarabszczyć" ;) przez dodatki różne.
Np. na dzisiejsze śniadanie mieliśmy bułeczki z ciasta z dodatkiem melasy z morwy i przyprawy mahlep*. Na wierzchu oczywiście sezam :) Poza tym w bułkach wylądowały ziarna słonecznika i nieco otrąb pszennych. Smak takiego pieczywa, z orientalnym dodatkiem, jest bardzo oryginalny. Warto wypróbować.
Składniki na 16 bułeczek
Bułeczki są świetne jeszcze ciepłe, bardzo smaczne na drugi i trzeci nawet dzień (jak jeszcze zostaną;) Takie odrobinę słodkawe bułki (przez dodatek melasy lub cukru) najsmaczniejsze są z dobrą konfiturą, z serem miękkim lub białym, z miodem, z melasą czy mieszanką melasy z tahini (dbs bthine). Świetna propozycja na niedzielne śniadanie.
Saha ła hana!
Smacznego :)
*/ Mahlep (mahlab, mahelep) to ziarna wiśni wonnej - przyprawa do wypieków popularna na bliskim wschodzie. Mahlep jest również składnikiem mieszanki do arabskich wypieków - przyprawy kaak (khaak).
Składniki na 16 bułeczek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 24 g drożdży
- ok. 4 szklanki mąki
- (opcjonalnie 2-3 łyżki otrąb pszennych)
- 2 - 3 łyżki melasy (z daktyli, z morwy lub karobowej - wszystkie świetnie się nadadzą)
- (jeśli nie mamy melasy - 2 łyżki cukru)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru do zaczynu drożdżowego
- 110 g miękkiego masła (ja używam masła klarowanego pół na pół z margaryną do pieczenia lub olejem)
- 2 jajka roztrzepane
- 1 łyżeczka przyprawy zmielonej mahlep
- garść lub dwie pestek słonecznika
- 1 jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek
- 1 łyżka ziarenek sezamu lub innej ulubione posypki (mak, słonecznik, otręby)
Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 185 st. C przez ok. 20-25 min. do zarumienienia. Wystudzić na kratce.
Saha ła hana!
Smacznego :)
*/ Mahlep (mahlab, mahelep) to ziarna wiśni wonnej - przyprawa do wypieków popularna na bliskim wschodzie. Mahlep jest również składnikiem mieszanki do arabskich wypieków - przyprawy kaak (khaak).
Piękne! Przepis kradnę. I nie zamierzam oddać:) Ja bułki piekę zazwyczaj w weekend - idealne śniadanie.
OdpowiedzUsuńAleż nie będziemy przepisu wyrywać! ;) Mam nadzieję, że bułeczki się udały :)
Usuń