Lody Bakdash - najsłynniejsze w Syrii

Najstarsza i najsłynniejsza lodziarnia w Syrii znajduje się w Damaszku na suku Al-Hamidijja. Jest to lodziarnia "Bakdash". Mhammad Hamdi Bakdash był znanym sprzedawcą mrożonych napojów z owoców w drugiej połowie XIX wieku. Eksperymentował z nowymi smakami i zauważył, że jeżeli do mleka doda się sproszkowane bulwy storczyka męskiego (sahlab) i zamrozi, uzyskuje się bardzo przyjemną w smaku substancję. Tak powstały arabskie lody czyli Eimaa. Lodziarnia Bakdash'a otwarta została w 1895 roku, a na otwarciu był obecny sułtan osmański Abdel Hamid.



Lody były wyrabiane ręcznie w wielkich miedzianych kotłach wstawionych w drewniane beczki wypełnione lodem z dodatkiem soli. Lód, a może raczej śnieg pozyskiwano z szczytów gór i przechowywano do lata w głębokich jaskiniach. Przywożono potrzebne ilości do lodziarni nocą. Tak były robione lody do 1936 roku kiedy to zelektryfikowano Damaszek i można było zainstalować w lodziarni chłodziarki i mechaniczne urządzenia do wyrobu lodów wymyślone i skonstruowane przez damasceńskich rzemieślników. Mimo, że obecnie lody robi się maszynowo, to nadal można zobaczyć jak dawniej wyglądał ręczny wyrób lodów. W samym wejściu do lodziarni nadal jest kilka stanowisk na kotły, w których ręcznie ubija się lody za pomocą ogromnych drewnianych tłuczków wielkości dorodnego melona. Tradycyjne lody Bakdasha podaje się obsypane zielonymi pistacjami, są słodkie i smakują wybornie. Niektórzy twierdzą, że to Bakdash wynalazł lody i że to jego pracownicy zawieźli sekret produkcji lodów do Włoch, i dalej do Francji i Niemiec. 


Stanowiska do tradycyjnego wyrobu lodów



Obecny właściciel lodziarni
Założyciel lodziarni Mhammad Hamdi Bakdash
Lodziarnia Bakdash o każdej porze roku jest pełna ludzi. Kilkadziesiąt stolików zawsze jest zajętych zarówno przez lokalnych mieszkańców miasta jak i turystów. Lody można zjeść również na wynos - podawane są wówczas w wielkich rożkach, sowicie obsypane orzechami pistacjowymi. Lody w najpopularniejszej syryjskiej lodziarni są też żelaznym punktem każdych naszych odwiedzin w Damaszku. Mieliście okazję spróbować tych wybornych lodów? Lubicie? :)

Komentarze

  1. to musza być przepyszne lody. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło jest poznać Syrię z tej strony:). Bardzo ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze, alez chcialabym odwiedzic te lodziarnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłem z kwietniu zeszłego roku w Damaszku i oczywiście byłem w lodziarni Bakdash. Potwierdzam lody wspaniałe! :). Stare miasto w Damaszku przepiękne o cudownym klimacie. Sami Syryjczycy niezwykle przyjaźni i mili. Mocno martwi mnie obecna sytuacja w Syrii. Tak bardzo bym chciał ponownie pozwiedzać Syrię i Damaszek.

    OdpowiedzUsuń
  5. witam jestem bardzo ciekawa Panstwa wspanialych opowiesci ja rowniez mam meza z Syrii z D maszku z Shaur niedaleko sud hamedije ale nie otym chcialam napisac o lodach bo wlasnie w Warszawie jest lodziarnia i serwuja w niej lody z damaszku mmhh pycha prowadzi ja Syryjczyk pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu