Sos tahini - najpopularniejszy w arabskiej kuchni

Sos tahini to najbardziej popularny sos w kuchni arabskiej. Dodatek do mięs, do warzyw, do kanapek. Z falafelem, z szawarmą, kafta - obowiązkowo z sosem tahini. Sos tahini to smaczny dodatek do sałatek, do kurczaka, do ryb. Smak sosu jest bogaty ale lekki, z orzechową nutą.   


Składnikiem podstawowym sosu tahini jest pasta tahini (pasta tahina), czyli pasta z prażonych nasion sezamu. Aksamitna pasta o orzechowym smaku jest dodatkiem do wielu arabskich potraw. W sosie tahini jest niezastąpiona. Nadaje mu struktury, aksamitnej gładkości, smaku. Innymi składnikami obowiązkowymi są: sok z cytryny, czosnek, sól. W niektórych przepisach znajdziecie wodę jako składnik sosu, w niektórych posiekaną zieloną pietruszkę. W naszym domowym sosie składnikiem obowiązkowym jest jogurt naturalny - takiego przepisu Hassan nauczył się w kuchni Cioci Amine, taki smakuje nam najbardziej.

Sos tahini to zdrowy dodatek. Ponieważ podstawowy składnik sosu - tahini jest bogata w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, sos również ma walory zdrowej diety. Tahini, bogate źródło wapnia i białka, to świetny składnik - dodatek w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Sos tahini może mieć różną gęstość - są sosy gęste jak bardzo gęsta śmietana, spotkanie sosy bardziej płynne. Nasz sos jest półpłynny, świetnie pokrywa sałatki czy warzywa, nie spływa, nie jest wodnisty. Tak lubimy.

Sos tahini można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet 2 tygodnie. Warto zrobić więcej i dodawać do ulubionych dań, bo smak sosu komponuje się zaskakująco dobrze z naprawdę wieloma potrawami. 

Na ok. 2 szklanki sosu tahini:
  • 1/3 szklanki pasty tahini
  • 1 szklanka dobrego jogurtu naturalnego (bałkański lub oryginalny turecki)
  • 1-2 ząbki czosnku (my zazwyczaj dajemy więcej, bo lubimy czosnek)
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • można dodać: posiekane orzechy włoskie, sezam prażony, posiekaną zieloną pietruszkę
Składniki wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej pasty. Gęstość sosu można regulować ilością dodawanego jogurtu lub wody. 

 

Wlać do miseczki, przybrać na sposób ulubiony i podać na stół.
Gotowe!

Saha ła hana!
Smacznego:)

Komentarze

  1. wygląda ciekawie. może się skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mam smaka teraz na pastę tahini z jabłkami i bananami :P

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to powinno być gorzkie w końcowym efekcie?
    Nie wiem czy mam taką pastę tahinę czy po prostu coś źle zrobiłam, ale sos wyszedł wyraźnie gorzki. Prosze o poradę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos tahini nie powinien być gorzki, w żadnym wypadku... Czasem gorycz pojawia się, jeśli pasta tahini ma dodatek orzeszków fistaszkowych a nie jest sporządzona z samego sezamu.

    OdpowiedzUsuń
  5. A moja pasta jest gorzkawa mimo ,że jest 100%sezamowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gorzkie, bo być może za długo prażony sezam.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak długo można przechowywać ten sos ? wyszło mi troszkę za dużo :P i faktycznie lekko goszkawe choć pomogło dodanie jogurtu i wody

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu