środa, 1 lutego 2012

Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku :)

Gdy w różnych sytuacjach mówimy o naszej ulubionej kuchni arabskiej, z ust naszych rozmówców często padają takie pojęcia jak kuskus czy tajine. Wyjaśniamy wówczas, że kuchnia arabska jest bardzo różnorodna ale różni się pewnymi elementami od kuchni północnej Afryki. A kuskus i tajine to dania szczególnie popularne w Maroku. W Syrii raczej nie da się zamówić kuskusu w tradycyjnej syryjskiej restauracji. W krajach arabskich, szczególnie w Libanie, daniem mającym źródło tożsame do kuskusem jest moghrabieh (czyt.: maghrebija). Arab. مغربية moghrabieh - "marokańska, zachodnia" określa zapewne marokańskie korzenie tego dania. Tak jak w przypadku kuskusu, moghrabieh to rolowana semolina. Pojedyncze ziarno jest sporo większe a sposób przygotowania gotowego dania bardziej skomplikowany. Zazwyczaj moghrabieh podawane jest z kurczakiem, z baraniną, cieciorką, cebulą. Warto spróbować przygotować moghrabieh - interesujący efekt na talerzu i na podniebieniu na pewno wynagrodzi wysiłki przygotowania dania.



Poniżej dzielę się przepisem na moghrabieh z mięsem, cieciorką i cebulą. Kurczak, baranina czy inne ulubione mięso świetnie będzie się komponowało w tym daniu. Dodatek przyprawy ras el hanout połączy smaki i nada potrawie marokańskiego charakteru.

na 4-5 osób


Mięso podzielić na niewielkie kawałki, dodać jedną pokrojoną cebulę i przysmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać listek laurowy, przyprawę ras el hanout, sól, pieprz. Zalać ok. 3/4 litra wody i dusić do miękkości mięsa. Odstawić - zlać wywar, mięso odłożyć na bok. W rondlu, na łyżkę masła klarowanego wysypać moghrabieh i mieszając zrumienić ziarno. Następnie dodać 0,4 litra gorącej wody, pół łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem 10 minut do wchłonięcia wody przez ziarno, będzie na pół ugotowane, nie powinno być za suche. W dużym rondlu przysmażyć cebulę, dodać podgotowane ziarno moghrabieh, cieciorkę i zalać taką ilością odlanego wywaru z mięsa by składniki potrawy były przykryte płynem. Dusić do miękkości moghrabieh, ok. 10-15 min. Zdjąć z ognia, doprawić sproszkowanym kuminem.
Serwowanie wg uznania - wyłożyć moghrabieh z celubą i cieciorką do miseczki czy na talerz, na wierzch wyłożyć mięso; lub przed wyłożeniem wymieszać wszystkie składniki potrawy.


Podawać z sałatką lub z jogurtem posolonym do smaku i wymieszanym z ugniecionym ząbkiem czosnku i łyżką posiekanego koperku, (pietruszki, mięty).

Moghrabieh przygotowane w wersji bezmięsnej, np. w oparciu o wywar warzywny, będzie smacznym daniem wegetariańskim, smacznym dodatkiem do innych dań.

Kuleczkowe danie po arabsku - nazwały to danie dzieci. Wszystkim baaardzo smakowało. Serdecznie polecamy :)


Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej

3 komentarze: