Kofta aromatyczna na chlebkach pita


Kofta. Bardzo aromatyczne kotleciki z imbirem, czosnkiem, kolendrą, miętą, kurkumą. Od dawna za mną chodziły, od dawna :)
Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że ten skromnie wyglądający kotlecik na podniebieniu jest arystokratycznym kuzynem naszego mielonego.

Sekretem jest dobre mięso i porządne wyrobienie masy by była odpowiednio kleista. A różnorodność zastosowanych przypraw sprawia, że... co kuchnia i kucharz to kofta ;) 

Kotleciki można smażyć na patelni. Można upiec na grillu lub w piekarniku na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy.


Na kolację dla 4 osób:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku posiekany drobno
  • 1/2 łyżki świeżo startego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 1/2 czerwonej papryki drobno posiekanej
  • 1 mały pęczek pietruszki zielonej posiekany
  • 1/2 łyżeczki harrisy lub innej ulubionej ostrej przyprawy (niekoniecznie, ale dodatek zalecany dla zaostrzenia smaku)  
  • 1 jajko ubite lekko
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki mięty lub kilka listków świeżej
  • 1 średni ziemniak starty
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso, przyprawy, cebulę, czosnek, imbir, jajko, starty ziemniak wymieszać w misce, wyrobić na jednolitą masę. Posolić do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Smażyć na oleju lub maśle klarowanym po kilka minut po obu stronach do zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące na chlebkach pita. Albo z sałatką.





To była bardzo smaczna kolacja :)

Smacznego!


Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej


Komentarze

  1. Świetny pomysł przemycenia warzyw w tych koftach dla warzywnych niejadków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak przyprawione mieso, a dodatek papryki strasznie mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wgryzam się w Wasz blog - bardzo mi się tu podoba, to porządna porcja fajnych, wiarygodnych przepisów na arabskie jedzenie! Będę tu wracać,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo nam miło. Zapraszamy do lektury i wypróbowania przepisów. Wszelkie komentarze bardzo mile widziane :) Przepisów będzie sukcesywnie przybywać. Pozdrawiamy! mih

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie tutaj u Was;) I te przyprawy, bez których już nie umiałabym istnieć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I