środa, 22 lutego 2012

Sałatka z serem shanklish


Dostałam piękny bukiet. Pietruszki zielonej bukiet ogromny. Pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam pietruchy. Miłość do tego zielonego przyszła wraz miłością do kuchni arabskiej. Bo czy ktoś widział stół zastawiony różnymi pysznościami kuchni arabskiej, wśród których nie ma tabbouleh?
Był bukiet, piękna czerwona papryka i... kulka sera shanklish w lodówce. Shanklish (arab. شنكليش lub شنغليش), znany również jako shinklish, shankleesh, sorke lub sürke, to rodzaj ser z mleka krowiego lub owczego znany w kuchni bliskowschodniej (głównie w Syrii i Libanie). Ser ten jest zazwyczaj w kształcie kulek, które często są obsypane zaatarem (mieszanką tymianku i innych przypraw) lub papryką z Aleppo. Następnie serowe kulki suszy się na słońcu. 
Shanklish może żnić się znacznie w swojej strukturze i smaku. Świeże sery mają delikatną konsystencję i łagodny smak, te suszone przez dłuższy czas stają się stopniowo coraz trwardsze i ich smak i zapach może być bardzo intensywny.
Shanklish* jest zwykle spożywany z drobno posiekanymi pomidorami, cebulą, oliwą z oliwek. 
A ja dziś postanowiłam skomponować sałatkę z shanklish i z tego co na stole pięknie zakwitło.



 Więłam:
  • 1 kulkę sera shanklish
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki
  • 1 pomidor pokrojony drobno (część bez pestek)
  • 3 łyżki oliwy

Pietruszkę posiekałam, cebulkę drobniutko, paprykę również. Z pomidora wydłubałam wilgotny miąż z pestkami a resztę pokroiłam. Dodałam rozkruszony ser i oliwę. Ze względu na aromatyczność sera nie trzeba dodawać żadnych przypraw - przyprawowa otoczka sera nada sałatce piękny aromat i smak.

Do zjedzenia z pitą, na grzance, do kubka herbaty. 
Smacznego:)
Saha wa hana!

* Uwielbiam w tym serze to, że jak otworzę opakowanie zawierające dwie kulki i zużyję jedną, druga może leżeć w lodówce bardzo długo. Nie psuje się i czeka, aż znów najdzie mnie ochota na aromatyczną przekąskę z serem shanklish. 

Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej

2 komentarze:

  1. Danie wygląda bardzo smacznie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja zachęcam: zróbcie swój własny shanklish z domowego jogurtu :) Będzie delikatny ale jakże smaczny :)

      Usuń