środa, 15 lutego 2012

Smażona ryba zapiekana z tahini

Tahini czyli pasta z ziarenem sezamu jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni bliskowschodniej. Zwykle dodawana do dań dla sezamowego, chałwowego smaku. Lub jako baza np. sosu tahini. Nieczęsto w kuchni bliskowschodniej tahini jest poddawana obróbce cieplnej. Przygotowując rybę z tahini gotujemy sos z tahini. Danie serwowane w Aleppo, w Latakii. Oryginalny smak. Na ciepło i zimno. Warto spróbować.


Na 2-3 osoby

  • ok. 0,5 kg filetów białej ryby
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4-6 łyżek stołowych pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • średnia cebula posiekana
  • szklanka wody
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta cynamonu
  • kilka cząstek cytryny do dekoracji i skropienia dania

Rybę umyć, dobrze odsączyć na ręczniku, podzielić na cząstki. Posolić, pozostawić na ok. 1/2 godz. Rozgrzać olej na patelni lub w rondlu. Włożyć rybę do tłuszczu, smażyć po obu stronach do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku, przełożyć do naczynia do zapiekania. Pozostawić 5-6 łyżek oleju ze smażenia ryby i na tym tłuszczu zrumienić cebulę. W miseczce wymieszać tahini, sok z cytryny i wodę. Posolić. Powstały sos wlać do cebuli, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty. Gorącym sosem polać rybę w naczyniu do zapiekania. Posypać cynamonem i świeżo mielonym pieprzem. Przybrać plasterkiem cytryny. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.



Podawać gorące. Ale ryba z tahini dobrze smakuje też jako zimna przekąska.

Smacznego :)


Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej

1 komentarz:

  1. Ciekawy blog. Kuchnia bliskowschodnia jest jedną z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń