Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok

Kiełbaski sojok (tur. sucuk) są bardzo popularną wędliną w krajach arabskich i w turcji. Zrobione z mięsa wołowego mają charakterystyczny, raczej pikantny smak. Ich struktura, ze względu na sposób mielenia mięsa, jest bardzo zwarta a przy krojeniu nieco się... ciągnie.
Jest bardzo wiele sposobów na przyrządzenie kiełbasek - jada się je głównie poddane jakiejś obróbce - pieczenie, smażenie, zapiekanie w cieście.



Proponujemy arabską jajecznicę na kiełbaskach sojok.
Ilości składników do tego dania należy sobie określić w zależności od tego ile osób zasiądzie do patelni, jakie mają apetyty i od zawartości lodówki.

Składniki

Składniki podstawowe na osobę to kiełbaska sojok (kilka plasterków) i jajka (powiedzmy po 2 na osobę). Na naszej patelni wylądowały również pomidorki koktajlowe (mogą być plastry pomidora). Ponieważ kiełbaska jest aromatyczna i bogata w aromat, należy ostrożnie dozować inne przyprawy. My posoliliśmy nieco jajka. Dodatkowo szczypiorek, pierturszka zielona. Łyżka oliwy lub oleju do smażenia.

Przygotowanie

Pokroić kiełbaskę w 2-3 mm plasterki, położyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz i na średnim ogniu przysmażyć z jednej strony. W tym czasie rozpić jajka do miseczki i rozbełtać widelcem.
Przełożyć kiełbaskę na drugą stronę, pomiędzy plasterki położyć plastry pomidora lub połówki pomidorków koktajlowych. Delikatnie wlać jajka z miseczki starając się nie zalać kiełbasek ani pomidorów. Przykryć patelnię i pozostawić na średnim ogniu by masa jajeczna ścięła się od spodu. Można również wstawić patelnię do piekarnika pod grill.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem i pietruchą zieloną z dowolnym pieczywem i warzywami. Świetnie smakuje z chrupiącą papryką.



Smacznego:)
Saha wa hana!


Ps. Jesteśmy fanami pewnej przyprawy. Nieprzypadkowo nazywa się "przyprawa do kiełbasek sojok". Z braku kiełbasek w domu, dodatek tej przyprawy do mięsa, np. mielonego wołowego, świetnie świetnie "zrobi" domowy zamiennik oryginalnej wędliny.




Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej

Komentarze

  1. w sumie bardziej omlet niż jajecznica ;)
    ale wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbaskami zazwyczaj nie zachwycam się, ale ten omlet mnie poruszył :D Chętnie bym go spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I