Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi
Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Sałatka naczęściej serwowana w swej czystej postaci - z pietruszką, pomidorem, cebulką. Ale spotkacie również tabbouleh z dodatkowymi składnikami - z soczewicą, z kurczakiem, z tuńczykiem, z cieciorką, z owocem granatu.
Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.
Tabbouleh dla 3-4 osób
20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych)
1 szklanka kaszy burgol jasnej drobnej
1/2 pęczka szczypiorku
2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktailowych
opcjonalnie: kawałek ogórka świeżego, czerwona i zielona papryka
sok z 1 małej cytryny
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonej mięty
sól, czarny pieprz
Kaszę burgol zalać letnią wodą, pozostawić na ok. 1/2 godziny do wchłonięcia płynu przez burgolowe ziarno. Odsączyć nadmiar wody na sicie. (Kaszę można również ugotować na sypko - porcja kaszy + dwie porcje wody + sól + ok. 15 min. na małym ogniu).
Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, delikatnie wygnieść i pozostawić na chwilę dla zmiękczenia ostrych pietruszkowych liści.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, szczypiorek. Przyprawić czarnym pieprzem, miętą, dosolić jeśli potrzeba. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę. Dodać sos do sałatki, wymieszać.
Danie na kolację z przyjaciółmi gotowe.
Smacznego :)
ps. O tabbouleh można również śpiewać i tańczyć. Polecam zajrzeć do linka :))
http://www.youtube.com/watch?v=1FaNzrtu0KM&feature=youtu.be
Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej
Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.
Tabbouleh dla 3-4 osób
20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych)
1 szklanka kaszy burgol jasnej drobnej
1/2 pęczka szczypiorku
2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktailowych
opcjonalnie: kawałek ogórka świeżego, czerwona i zielona papryka
sok z 1 małej cytryny
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonej mięty
sól, czarny pieprz
Kaszę burgol zalać letnią wodą, pozostawić na ok. 1/2 godziny do wchłonięcia płynu przez burgolowe ziarno. Odsączyć nadmiar wody na sicie. (Kaszę można również ugotować na sypko - porcja kaszy + dwie porcje wody + sól + ok. 15 min. na małym ogniu).
Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, delikatnie wygnieść i pozostawić na chwilę dla zmiękczenia ostrych pietruszkowych liści.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, szczypiorek. Przyprawić czarnym pieprzem, miętą, dosolić jeśli potrzeba. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę. Dodać sos do sałatki, wymieszać.
Danie na kolację z przyjaciółmi gotowe.
Smacznego :)
ps. O tabbouleh można również śpiewać i tańczyć. Polecam zajrzeć do linka :))
http://www.youtube.com/watch?v=1FaNzrtu0KM&feature=youtu.be
Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej
ta kolorystyka energetyzująca bardzo..:-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie. Robiłam tabbouleh, ale w innej wersji. Chętnie spróbowałabym takiej. Podobają mi się też wariacje z soczewicą, ciecierzycą i pestkami granatu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tabbouleh właśnie w klasycznej wersji ale dlaczego dodajesz suszona miętę? Świeża i tylko świeża.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jak tylko mam miętę świeżą, to takiej używam. Niemniej jednak taka damasceńska mięta ma wspaniały aromat i bardzo lubię jej używać.
OdpowiedzUsuń