Zupa z czerwonej soczewicy. Rozgrzewająca i aromatyczna

Samo zdrowie. Szorobat adas. Zupa z soczewicy. Bardzo popularna zupa na Bliskim Wschodzie to prostota i smak. Soczewica to bardzo bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika, magnezu, wywar warzywny gwarantuje antyoksydanty.
Zupa z soczewicy, w chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny cudownie chłodzi.
Podana z pieczywem, pitą czy grzankami, lub przygotowana z dodatkiem burgolu, będzie świetnym i sycącym daniem głównym.



Jak zawsze - nie ma jednego, jedynego przepisu na szorobat adas. W niektórych przepisach znajdziecie dodatek warzyw np. marchewki, w innych jednym ze składników podstawowych będzie burgul. Jadłam szorobat adas z dodatkiem szpinaku. 

Dzielę się moim ulubionym - nieskomplikowany przepis, aromatyczny i wyrafinowany w smaku efekt :)
Składniki:

2 łyżki oliwy lub oleju
1 cebula pokrojona w półpiórka lub półplasterki
2 ząbki czosnku
1 pomidor, pokrojony, bez pestek
sok z połowy cytryny (lub więcej)
1/2 łyżeczki harrisy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mięty suszonej lub garść swieżej 
1 - 1 i 1/2 litra rosołu lub wywaru warzywnego
sól, pieprz do smaku
zielona pietruszka do przybrania i smaku przed podaniem

Przygotowanie

Rozgrzać olej i masło w rondlu, dodać cebulę, zeszklić delikatnie. Dodać czosnek pokrojony na cieniutkie plasterki lub rozdrobniony i mieszając smażyć aż zacznie wydawać rozkoszny zapach. Należy uważać, by nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. 
Dodać przepłukaną soczewicę, pokrojony pomidor, harrisę (można zastąpić ulubioną papryką ostrą lub pominąć, jeśli woli się zupełnie łagodne danie), pozostałe przyprawy (poza miętą) i wywar. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 40 min. mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (soczewica się rozgotuje) dodać wody lub rosołu. Na koniec gotowania przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku, dodać miętę.


Przybrać pietruchą i podawać np. z domowym chlebem na zakwasie :) 


Smacznego:)
Saha ła hana!



Przepis dodany do akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej

Komentarze

  1. Uwielbiam czerwoną soczewicę! Wczoraj na obiad miałam ją z dodatkiem kminu, kolendry i chili jako dodatek do syryjskich szaszłyków! Pychotka. A zupki z jej udziałem jadłam i są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A może zamist tej pietruchy nać kolendry?? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie kolendra pasuje do soczewicy i wydaje mi się, że to fajny pomysł jest :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu