Baklawosernik
Baklawosernik - ciasto, które w jednej postaci łączy dwa desery - baklawę i sernik. Na spodzie z ciasta fillo i orzechowej warstwy, warstwa kwaskowatego sernika, a na to pyszny toping z orzechów w cytrynowo miodowym syropie. Od pierwszego wejrzenia, od pierwszego widelczyka, ciasto to stało się jednym z naszych ulubionych....
Korzystałam z przepisu tastemade.com i oryginalne proporcje podaję poniżej, choć w trakcie przygotowania wprowadziłam pewne modyfikacje, o których napiszę później.
Forma tortownica ok. 23 cm
SKŁADNIKI
Spód
12 arkuszy ciasta filo
12 łyżek masła, najlepiej klarowanego, roztopionego
2 kubki* pistacji niesolonych
2 kubki orzechów włoskich
Szczypta soli
Na sernik:
3 kubki serka śmietankowego zmielonego
1/2 kubka miodu
3 duże jajka
2 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
Do polewy:
1 kubek miodu
1/2 kubka wody
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
1/4 kubka pistacji posiekane
1/2 kubka orzechów włoskich, posiekane
Skórka i sok z 2 cytryn
*/ kubek to ok. 250 ml
INSTRUKCJE
Zrób spód ciasta: Wyłóż 23 cm formę papierem do pieczenia. Odłóż na bok.
Pracując szybko i pojedynczo, posmaruj masłem arkusz ciasta filo i złóż na pół, posmaruj masłem i jeszcze raz złóż na pół. Ostrożnie umieść w formie tak by kawałek ciasta wystawał na zewnątrz formy. Powtarzaj, aż forma zostanie całkowicie pokryta ciastem filo i użyjesz 8 łyżek masła. Wstaw do lodówki. (Na stronie https://www.tastemade.com/videos/baklava-cheescake znajdziesz film pięknie ilustrujący jak krok po kroku wykonać baklawosernik).
W misce robota kuchennego wyposażonego w ostrze zmiel pistacje i orzechy włoskie do grubej, przypominającej piasek, tekstury. Wlej pozostałe stopione masło i sól, i wymieszaj, aby połączyć składniki. Wyłóż na spód formy wyłożonej filo i włóż do lodówki, aż zrobisz sernik.
Zrób sernik: Rozgrzej piekarnik do 165-170 stopni C.
W dużej misce ubij ser śmietankowy (ja użyłam sera sernikowego z wiaderka), aż będzie puszysty. Dodaj miód. Dodawaj jajka pojedynczo, aż się połączą. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Wlej sernik do formy na orzechy i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 45 minut, aż sernik będzie zrumieniony. Pozostaw w piekarniku, ostudź przez ok. 1 godzinę. Ustaw w lodówce na 4 godziny lub na noc, aby całkowicie schłodzić.
Zrób polewę: w małym rondlu połącz miód, wodę i wodę z kwiatów pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i zredukuj źródło ciepła. Gotuj wolno przez około 15 minut, aż polewa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia na około 40 minut. Wymieszaj orzechy włoskie i pistacje, odstaw, aż sernik będzie gotowy.
Po schłodzeniu sernika usuń formę. Polej górę sernika polewą, rozłóż orzechy równomiernie po powierzchni sernika. Ciasto będzie smaczne przechowywane do 5 dni w lodówce.
=====
Przygotowując mój baklawosernik zużyłam mniej masła i mniej miodu niż podane w przepisie. Do pisatacji i orzechów włoskich dodałam łuskanych migdałów. Mój sernik siedział w piekarniku dłużej niż mówi przepis oryginalny - ok. 1 godz. 20 min. Po tym czasie masa serowa była ciągle dość płynna ale pięknie się zestaliła po wystygnięciu.
Powodzenia i smacznego! :)
Mialam zaszczyt i przyjemność degustowac ten przepyszny wypiek!!! Kubki smakowe oszalały!!! Jestem pod wrażeniem połączenia smaków. Że tak powiem- NIEBO W GĘBIE! ��������
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za pochlebstwa wszelkie :) Polecam się na przyszłość <3
UsuńWow! Ciasto wygląda bardzo interesująco, ciekawi jesteśmy jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie ma innego wyjścia jak upiec i sprawdzić. Naprawdę warto :)
UsuńJeśli jest takie pyszne, jak wygląda to rzeczywiście "niebo w gębie" :-)
OdpowiedzUsuń