Sernik chałwowy z polewą

Sernik dla smakoszy chałwy!
Inspiracją do wypieku tego ciasta był dla mnie przepis na sernik chałwowy Doroty z bloga "Moje wypieki".
Zauroczyła mnie prostota wykonania, a przede wszystkim - dodatek ulubionej chałwy sprawiający, że klasyczny sernik zyskał orientalny charakter.
Zmieniłam rodzaj spodu - ponieważ nie miałam herbatników spód przygotowałam z orzechów nerkowca. Orzechów tych użyłam również do przyozdobienia gotowego ciasta.

Sernik jest wilgotny w smaku, aromatyczny, i... dość mocno chałwowy. Co zadziwiające, mimo sporej zawartości chałwy, nie jest za słodki.

Składniki i wykonanie:

Składniki na spód:
Orzechy nerkowca najlepiej uprażyć na suchej patelnii. Bez tego, spód na tych orzechach może być nieco mdławy.  Orzechy rozdrobnić malakserem. Dodać roztopione masło i bułkę tartą, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę orzechową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę serową:
  • 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ja użyłam gotowego, dobrej jakości sera sernikowego z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na orzechowy spód, wyrównać.
Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec bez termoobiegu w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę lub nieco dłużej. Boki sernika powinny odstawać od formy. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik opadnie. Wyjąć z formy, polać polewą. Schłodzić.
Polewa chałwowa:
  • 50 g - 100 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • około pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml - jeśli chałwy mniej, ilość śmietany również zmniejszamy)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i najlepiej zmiksować blenderem, by nie było grudek chałwy. Delikatnie podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje. Ozdobić ulubionymi orzechami. Sernik długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

Smacznego!
Saha ła hana!

* Można dodać mniej, ilość w zasadzie dowolna.




   

Komentarze

  1. If you're attempting to burn fat then you have to start using this brand new custom keto plan.

    To produce this service, certified nutritionists, fitness trainers, and chefs joined together to develop keto meal plans that are efficient, suitable, price-efficient, and satisfying.

    From their first launch in 2019, 100's of people have already remodeled their body and health with the benefits a great keto plan can offer.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-proven ones provided by the keto plan.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu

Manakish - arabska pizza z za'atarem